Victoria Schattauer, 21 år gammal och är i en period i livet då hela livet känns väldigt starkt. Här delar jag med mig av min vardag (färgglad som grå), mitt skrivande och en hel bunt i fotoform. Kram!

Nu blir det andra bullar

 Hej mina fina vänner!

Nu har jag äntligen lagt mig i sängen efter en minst sagt fartfylld dag. Det har varit jobb, träning, fix inför resan och packning big time. Byggde två skyltfönster på jobbet, dansade loss på träningen, laddat upp med massa celsius och bars, och slutligen försökt lägga upp packningen så bra som möjligt. Jag har en tendens till att packa i överflöd men denna gång vill jag försöka skala ner på det lite - så min taktik är att bestämma outfits för varje dag och försöka hålla mig till dessa. Välja det jag vet att jag känner mig bekväm i och faktiskt kommer använda. Träningskläder var det svåraste att skala ner på, då jag vill ta med mig ALLT, men fyra stycken outfits har jag nog lyckats hålla mig till.

Är helt slut i hjärnan nu för imorgon blir det kaos dag nummer 1 så har packat och fixat en massor inför denna dagen också. Det är avskedsfest för min kusin på kvällen, och innan dess ska jag hinna jobba och träna + kanske åka och hämta ut min iphone som troligtvis inte kommer vara klar tyvärr. Sörj med mig :(

När man växer på insidan

För varje dag som går växer jag. Jag blir säkrare på mig själv, bekvämare i den jag är, på min omgivning och vad jag vill att mitt liv ska bestå utav. Jag kan titta tillbaka och se hur min bakgrund har påverkat mig och min personlighet, förstå varför jag reagerar som jag gör i olika situationer och stolt säga att denna röra har tagit mig hit.

Det finns inget så coolt som att växa på insidan. Känna hur man uppskattar det lilla allt mer, börjar värdesätta det som är viktigt för en själv och lyckas stänga ute det som omgivningen förut lät en påverkas så mycket av. Jag har alltid varit en person som anpassat min personlighet för olika sitationer. Har inspirerats av mina vänner och velat vara mer som dem, i både personlighet och utseende. Har verkligen lagt märke till hur dem och många andra beter sig för att sedan kopiera rakt av. Allt från hur dem pratar till vad dem har på sig. Jag har länge vetat om att jag gjort detta men det är först nu som jag börjat vara den jag är mer oavsett vilka alla andra är, vad alla andra gör eller vad alla andra har på sig. Självklart kan beteendet göra sig påmind ibland, senast var faktiskt i fredags, men eftersom jag vet vad orsaken är så kan jag jobba emot det.

Känner att jag växer så mycket nu. Som människa. Börjar bli stolt över mig själv, se inåt mig själv och tro på att jag är bra nog.

DET HÄR ÄR SOMMAR

 
Igår var en bra kväll och idag blir utan tvekan en bra dag. Åt naturgodis tills jag inte längre var sugen och hade en ångest som var obefintlig. Det går framåt och jag kan tillåta mig själv att lyssna till suget allt mer! Idag ska jag jobba och därefter bara åka hem och vila upp mig. Känns som att det är det enda jag gör (vilar) men min kropp är verkligen mör efter den här hektiska veckan. Och nästa blir inte lugnare, hehe. Så lika bra! :)

Att ta vara på sig själv och livet.

Ibland tar livet vändningar som man aldrig föreställt sig.
Ibland händer det oväntade saker som förändrar både en själv, synen på omgivningen och livet.
Ibland behöver man genomgå saker via den hårda vägen för att utvecklas och komma ut starkare.

Ibland ger man sig in på villospår på vägen, som sedan visar sig leda till allt annat än det man såg framför sig.
Vändningen drabbade mig och villospåret blev mitt beroende.

Ibland gör det ont och ibland orkar man inte kämpa emot det som smärtar så.
Ibland tror man aldrig att man ska komma ut från den där mörka tunneln som verkar oändligt lång.
Men jag ska tala om en sak för er: tror ni på er själva och lägger ner hårt arbete kommer ni tillslut se ljuset i slutet av tunneln.
Kanske inte imorgon, kanske inte om ett år, men med tiden kommer ni successivt må bättre.
Ni kommer bli starkare, gladare och friskare. Ni kommer se er själva med andra ögon och bli er egen vän.

Smärta är en del av livet och motgångar kan vi aldrig bli av med helt men vi kan välja att leva livet till max.För ett år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle sitta här idag i mitt rum och känna kärlek till livet. Jag hade aldrig trott att träningen hade inneburit glädje för mig eller att ångesten hade gjort sig påmind allt mer sällan. Främst av allt hade jag aldrig trott att jag skulle påbörjat mitt arbete med relationen till mig själv. Men så sitter jag här. Jävligt glad och hög på livet, påväg ut på en löprunda i solen för att jag ÄLSKAR det. Helt utan ångest eller känslor av att straffa mig själv. Jag tänker att jag är redo att anta mig nya utmaningar och börja tycka om mig själv. Att jag vill bli min egen vän och faktiskt tro på att jag är den viktigaste personen i mitt liv som ska tas om hand och älskas till fullo. Att jag är värd så mycket och har behandlat mig själv så dåligt hela mitt liv. Att jag vill ändra på det. Att jag vill må bra inifrån och ut. Idag mår jag bättre, men jag vill börja må bra.

TO FIND HAPPINESS

Hela tiden försöker vi leva upp till andras förväntningar, göra sådant som vi förväntas göra och vara som andra är. Vi är så upptagna med hur vi borde vara att vi totalt tappar bort oss själva. Glömmer bort att det är vi själva, och ingen annan, som har makten över våra liv, våra handingar, våra val. Hela tiden jagar vi efter sådant som vi i slutet av dagen kanske inte alls värdesätter så högt. Allt från att ansluta oss till sporter för att "alla andra gör det" till att gå till gymmet varje dag för att det är populärt, trots att man egentligen avskyr det.

När man kommer till kritan kan man många gånger tänkas sig märka att det man trodde skulle göra en glad och lycklig inte alls gjorde det. Att det först är när man tittar inåt till sig själv som man kan bli så glad och lycklig som man önskar. Att man måste utgå ifrån sig själv och strunta i vad alla andra runt omkring intresserar sig för. Att vägen till lycka är olika för oss alla och därmed inte går att kopiera av någon annans intressen. Gör det som gör dig glad istället för att försöka bli glad genom att vara någon du inte är. Gör det som du tror på och våga lita på att den vägen är rätt för dig. Gör det du brinner för oavsett om andra tycker att det verkar konstigt eller tråkigt. Utforma dina dagar efter DINA mål, DINA drömmar och låt INGEN trycka ner dig.

Lycka är olika för oss alla och vägen dit är individuell, det viktiga är att lyssna till sitt inre och aldrig följa andras förväntningar.
 
 STOCKHOLM LEVERERAR

det gör dock inte jag, hehe. Sollentunas internet (inte insatt) har legat nere och därför har punktliga jag inte kunnat titta in här. inte ens kunnat kolla pretty little liars liksom och då är det illa förstår ni. så vad har jag gjort? jo, jag har hängt med min kusin från usa, haft släktmiddag och introducerat vuxenlivet för Sydney som inte får dricka alkohol hos sig. Drinkar ville hon ha och drinkar fick hon! kungsträdgården är en ren skönhet på sommaren alltså! Igår morse åkte hon hem och då åkte jag till jobbet. Där jag även är nu. stendött. alla är ute och gottar sig i solen.. tur att man är ledig imorgon då! :) kännd som jag inte sett solen en enda gång..

VÄDRET ÄR MED OSS!

 
Alltså lord vad fint väder det är idag, NÄR JAG ÄR LEDIG! Ofrivilligt tvingades jag sova igår vid 22.45 för att internet slutade fungera så vaknade klarvaken vid 7.55 och tittade ut genom fönstret. Halsade en celsius på en minut och gick därefter ut. Känslan av att kunna träna med GLÄDJE utan ÅNGEST och VARIERA precis som jag vill är OBESKRIVLIG.

Idag händer det grejer. Min kusin från USA som jag var hos förrförra sommaren kommer till Stockholm så jag ska agera guide. Kommer gå bra, jag som knappt själv hittar.. Hehe. Vi ska shoppa, äta lunch och strosa runt och sedan blir det fet släktmiddag hemma hos mig! En bra dag med andra ord :)
8.30 22 grader!

FLYGBILJETTER BOKADE TILL SALZBURG

Nu har jag gjort det igen. Bokat flygbiljetter för hela slanten/lönen. Okej inte riktigt men överdriften förklarar väl att den var dyr, som satan. Jag har känt att jag velat åka någonstans i sommar (utanför Sverige) och nu när min syster MIchaela bor i vårt hus i Salzburg så såg jag det som en perfekt möjligthet att åka och dit. Eftersom jag har en så snäll chef så fick jag en vecka semester i Augusti och då kommer jag alltså åka till Österrike. Eftersom biljetterna dit varit dyra så har jag dock tvekat lite på om jag verkligen "ska" eller "borde", men slutsatsen har ändå blivit JA. Man måste unna sig saker ibland och som jag jobbat hela hösten/våren i samband med skola, behandling, vänner, familj, jag är värd detta.

Nu har jag bokat så den 1:a Augusti åker jag tidigt på morgonen och den 7:e på kvällen lyfter planet hemåt. Vad veckan enligt min plan kommer bestå av är: fest (älskar salzburgs nattliv!), träning (äntligen får jag återvända till det bästa gymmet jag någonsin besökt), god mat (staden där maten är topnoch), shopping (det råkar finnas väldigt underbara väskaffärer..) och sol. Salzburg är kanske inte det första resemålet man tänker på när man vill resa, men stället är fantastiskt. En av mina favoritstäder of all times!

 
Förra året i Salzburg

d

 
 

TÖNTVARNING (LÄS PÅ EGEN RISK)

Fy vad jag älskar celsius, mitt rum och freddy!!!
 
Hej mina käraste! I skrivande stund sitter jag på jobbet och dricker celsius. Tog leveransen imorse på jobbet vid 6.45 och vaknade 6.23. Tur att man har en snäll mamma som skjutsar! Detta betyder iallafall att jag knappt fått någon sömn inatt och jobbar 11 timmar, hejcelsiusduräddarmig! 
 
Tur att man preppat med goda matlådor så man står sig :) potatis med rotfrukter, kycklingspett, sallad och turkisk yoghurt är mitt liv. Och vet ni vad... Igår kapade jag något otroligt på rean. När jag kom hem sa mamma: "precis vad du behövde....!!" kanske inte men behövligt ändå om man heter Victoria.

10 saker jag ÄLSKAR

1. Mina vänner

2. Emma
3. Selfies
 4. Att resa
5. Min helt fantastiska gröt
6. Träningskläder, Nike free run, Freddy och guldsmycken
 7. Min mamma och moster
 8. Celsius
9. Mina systrar
10. MAT

DET OBLIGATORISKA LÖRDAGSMYSET


Nu ska ni allt få höra vad denna dag har erbjudit.. Och det stavas: träning, jobb, filmkväll (med mig själv!).
Idag har jag känt extra starkt för att komma ur skiten jag hamnat i och skita i alla negativa tankar så jag gjorde det "förbjudna": köpte lösgodis :) Det var nog åtta månader sedan jag åt det senast (under behandlingen), så med andra ord var det var på tiden! Förut (innebörd: 2 år sedan) var jag en typisk söt/sur tjej men nu är jag mer åt chokladhållet alla dagar i veckan. Naturgodis står högst upp på listan men det var ändå supergott att äta lite surt för en gångsskull. Nästan så jag hade glömt bort hur det smakade..

Och eftersom jag var på hemmakväll och köpte godis så passade jag på att hyra en film jag länge velat se. När jag kom hem och skulle sätta på den så fungerade inte "blue-ray" vilket slutade med att jag var tvungen att hyra filmen på internet istället för att se den som jag faktiskt hade hyrt i butiken. Haha, jag är så oteknisk så kände att det var lika bra.. Kan mina föräldrar bara komma hem!!! (japp, dem är som vanligt iväg och reser)

Nu har jag precis duschat och packat väskan inför imorgon. En lång jobbdag väntar :))

LETS GO

 
Idag började jag dagen med min superfrukost. Sedan åkte jag till gymmet och betade av det köttigaste konditionspasset. Aldrig en vit t-shirt igen säger jag bara.. Nu har jag bara några timmar kvar på jobbet, sedan hem!

UNDERBARA UNDERBARA SKÅNE


En tråkigare fredag.

Idag har varit en väldigt tuff dag mentalt så nu sitter jag, som plåster på såren, i soffan och lyssnar på fredagspodden. För mig är det här, precis det här, terapi. Det ultimata att sysselsätta mig med när tankarna är emot mig och kraften till att säga ifrån inte riktigt existerar.

Har kommit hem från semestern, en underbar vecka i Skåne, och är tillbaka på jobbet. Fantastiskt roligt på många sätt. Rutiner tycker jag om men när jag jobbar är jag mycket ensam och ensam för mig betyder tid för att tänka. Ibland kan det vara bra, men största delen av tiden är det en kamp inombords för att vända negativa tankar till positiva. Jävligt anstängande att varje minut behöva arbeta med tankeverksamheten som om jag inte hade något annat för mig. Men det har jag ju. Massor.

För att koppla till det roliga som varit idag, för hela dagen har inte varit jobbig, så aggerade jag PT för min gamla kollega Andrea. Är alltid väldigt roligt att få höra positiv respons på sådant man själv många gånger tar för givet.

Nu ska jag sätta igång och göra matlådor. Ja, ni hör ju själva. Matlådor en fredag. Jag har haft roligare fredagar. Men som man brukar säga, ibland måste man ha tråkigt för att uppskatta det roliga.

Kram på er!

Några rader från hjärtat.

Känner efter.
 
Vill skriva för att lätta på allt som känns så mycket.
 
Här om dagen sa pappa till mig att jag verkar ha ett så rikt liv.
Det fick mig att fundera på hur jag förhåller mig till livet.

Jag älskar alla så mycket att det gör ont i mig.
Jag tänker så mycket att det känns som jag ska explodera.
Jag saknar så mycket och ofta, stunder, situationer, ögonblick.
Jag drömmer så mycket om framtiden utan någon direkt mall.

Men i slutet av dagen ligger jag alltid här i min säng, ensam.
Tänker, reflekterar och går igenom dagen. Försöker stanna upp.
Inte oroa mig så mycket. Tänka här och nu. Idag.

Men slår tanken om framtiden mig som en käftsmäll i ansiktet.
Var är jag om ett år, om fem, om tio. Är jag mamma? Gift? Lycklig? Framgångsrik?
Vill inte tänka men kan inte låta bli att se framåt på det så osäkra.

LUNCH, FIX OCH VILA


Nu har jag precis ätit en lunch i världsklass. Lax, rotfrukter, sallad och tzatiski. Palsternacka och sötpotatis har blivit mina nya favvisar! 

Men nu ska jag ta tag i mig själv och åka iväg och lämna in telefonen. Får se hur detta går...

JÄMFÖRELSESJUKAN

Så mycket av vår tid ägnar vi åt att jämföra oss med varandra. När man ser den där alldeles perfekta tjejen på instagram som verkar ha ett så perfekt liv blir ens eget helt plötsligt sämre, springer en jämngammal tjej på löpbandet bredvid blir det genast en tävling och lyckas man inte springa snabbare är man helt plötsligt dålig. Vissa dagar kommer jag på mig själv stå där och jämföra mig med allt och alla. Från att jag tog mer sallad än tjejen bredvid mig i salladsbaren eller att den där gemensamma bekanta kompisen verkar vara så jävla lycklig jämfört med mig till att jag mina lår är större än min systers trots att jag tränar och rör på mig så mycket.

En klok Mia Skäringer sa en gång följande: "När man jämför sitt eget liv med andras är det en sak man ska komma ihåg: alla andra är inte heller så jävla lyckliga. Även om det står en söt flaska med hemmagjord saft på bordet i det lilla puttinuttiga skärdgårdshuset, kan det hända att pappan knullar med grannfrun och att mamman har börjat supa. Alla har sitt. Skenet har bedragit så många gånger att jag sällan låter mig bländas längre. Jag ser igenom. Förverkliga mig är inte att bli som du. Förverkliga dig är inte att bli som jag. Men såklart kan vi låta oss inspireras av varandra. Det är vackert och nödvändigt för att få lite egen fart."

Att jämföra sig med andra tillför oss ingenting positivt. Personen som du jämför dig med i ica kön jämför sig säkerligen med dig för att vilja vara eller ha lite mer av de egenskaper du har. Det går inte en dag utan att jag tänker tankar i jämförelsernas tecken men det går å andra sidan inte heller en dag utan att jag reflekterar över vad de tankarna gör med mig. De rör om i hela mig tills jag känner mig som en urusel person, trots att jag inte är det för fem öre.
 
Tanken om att gräset är grönare på andra sidan kommer alltid existera så länge du ger den utrymmet. Herregud, hur många gånger har man inte tänkt att man skulle vilja vara en annan person, kanske byta ut sin känsliga sida mot den enkla eller tvärtom. Vi är människor, vi är sökande, vi bara är sådana. Men jag tror att det med insikt går att jobba bort stora delar av de sidor som hos många är oönskade. Kanske inte varenda liten bit men det stora hela. För gör man sig av med gammalt bråde skapas det plats för nytt.

Jag har haft oändligt många komplex. När jag var i 14-årsålder hade jag en hel lista på allt jag ville förändra. Jag hade bland annat tänkt över en näsoperation, 14 år gammal. Jag har aldrig tyckt att mitt ansikte är symmetriskt och alltid velat dölja ansiktet framifrån. Men det här är ju jag. Jag är ju jag och jag är ju bra, hela jag. Att jämföra mig med andra kommer aldrig få mig att må bättre, snarare bara tära på mig inifrån och ut.

EN LISTA AV EN KLOK 90-ÅRING

42 saker jag lärt mig av livet:
1. Livet är inte rättvist men det är ändå bra.
2. När du tvivlar, ta bara nästa lilla steg.
3. Livet är för kort, njut av det
4. Ditt jobb kommer inte att ta hand om dig när du är sjuk. Dina vänner och din familj kommer att göra det.
5. Betala av dina kreditkortsskulder varje månad.

6. Du behöver inte vinna varje argumentation. Förbli ärlig mot dig själv.
7. Gråt med något, det är mer helande än att gråta ensam.
8. Börja spara inför din pension när du får din första lön.
9. Vad gäller choklad, så är det meningslöst att försöka motstå.
10. Slut fred med ditt förflutna så att det inte förstör din framtid.

11. Det är okej att dina barn ser dig gråta.
12. Jämför inte ditt liv med andras. Du har ingen aning om vad deras livsresa handlar om.
13. Om ett förhållande måste vara hemligt så borde du inte vara en del av det.
14. Ta ett djupt andetag, det får ditt sinne att slappna av.
15. Gör dig av med allt som du inte använder. Onödiga materiella ägodelar tynger dig på många vis.

16. Allt som inte dödar dig gör dig starkare.
17. Det är aldrig för sent att bli lycklig men det är upp till dig, ingen annan.
18. När det kommer till jaga det du älskar i livet, acceptera aldrig ett nej.
19. Bränn de fina ljusen, använd dina finaste lakan, bär dina finaste underkläder. Spara dem inte till ett speciellt tillfälle. Varje dag är speciell.
20. Förbered dig för mycket. Följ sedan strömen.

21. Var excentrisk nu. Vänta inte tills du blir gammal med att bära lila.
22. Det viktigaste sexuella organet är hjärnan.
23. Ingen annan än du själv styr din lycka.
24. Tonsätt varje sk drama i ditt liv med dessa ord "Spelar detta verkligen någon roll om 5 år?".
25. Välj alltid livet.

26. Förlåt allt men glöm inget.
27. Vad andra tänker om dig har du inget med att göra.
28. Tiden läker nästan alla sår. Ge tiden tid att göra sitt jobb.
29. Hur bra eller dålig en situation än är så kommer den att förändras.
30. Ta inte dig själv för seriöst. Ingen annan gör det..

31. Tro på mirakel.
32. Granska inte livet. Gör bara det bästa av det just nu.
33. Att bli gammal slår alternativet - att dö ung.
34. Dina barn får bara en barndom.
35. Det enda som verkligen betyder något i slutet är att du har älskat.

36. Se till att vara utomhus varje dag. Mirakel väntar överallt.
37. Om vi kastade alla våra problem i en hög och såg alla andras problem, så skulle vi snabbt ta våra egna tillbaka.
38. Avundsjuka är slöseri på tid. Acceptera vad du redan har, inte vad du behöver.
39. Det bästa i livet har inte hänt dig än.
40. Oavsett hur du mår. Klä upp dig och dyk up.

41. Skörda.
42. Livet har ingen rosett kring sig men det är ändå en gåva.

Det ska allt gå vägen nu

Inatt fick jag knappt någon sömn alls. Låg livrädd i sängen helt själv i det stora huset och hörde hur bilar körde förbi utomhus. Nånting inom mig bara kände att ni kommer en mördare och dödar mig men jag vaknade upp i tryggt förvar. Som tur var! Personalmötet började vid 8.30 så det var bara att stiga upp och sätta på sig kläderna.

Efter en god lunch i form av Icas plocksallad gick jag till gymmet men redan efter 30 minuter kände jag att det var dags att gå hem. Efter att jag avslutade resan i Skåne med ett benpass kan jag idag knappt gå normalt och dessutom har jag gått ut lite för hårt med träningen de senaste dagarna med tanke på att jag varit sjuk, så jag kände att kroppen sa ifrån och att jag behövde lyssna. Skulle vara väldigt onödigt att bli sjuk igen så att säga. Det vill jag inte bli!

Nu sitter jag och väntar på mamma eftersom vi ska åka och handla. Mumma säger jag bara. Bananer, mjölk, kyckling, fetaost, jordnötssmör, hallon, finncrisp, äpplen, morötter och mandelsmör (wiho) är bara några av alla saker som står på inköpslistan. Böcker ska jag köpa också (vad händer med mig? jag som aldrig tyckt om att läsa), är inne i ett sånt flow just nu.
 
 
Jadå det rullar på!

Q/A

Fina du! Vart är dina skor köpta? sjukt snygga!

Vad glad jag blir! Jag är själv helt kär och dem kommer från Scorett faktiskt :)
 
Hej tjejen! Du är så grym och nuförtiden bara lyser det om dig! Men jag har en fråga, hur klarade du det här? Hur orkade du med en viktuppgång och att din kropp kanske förändrades lite? Inget ont, för du är skitsnygg och så stark och så mycket bättre nu, men det känns som om jag har en fett skev kroppsbild och bara hamnar längre och längre ner i min sjukdom, ortorexi, varje dag. Kramar från ett stort fan

Åhh vad rörd jag blir av dina fina ord men samtidigt ledsen över att höra att du också lider av en ätstörning. Ska göra mitt bästa för att försöka sätta ord på det jag känner inombords.

Såhär är det, jag vill verkligen understryka att jag fortfarande varje dag kämpar med att acceptera allt som viktuppgången innebär. Vissa dagar känns allt hopplöst och extremt tufft men andra dagar är jag evigt tacksam för allt slit jag lagt ner eftersom jag verkligen sett att det gett utdelning. Men jag kämpar hela tiden med att kontrollera, hantera och vända negativa tankar till positiva - för det är just tankarna det handlar om. Det du tänker om dig själv och sättet du ser dig själv på är avgörande faktorer för huruvida du med tiden kommer att kunna acceptera exempelvis en viktuppgång eller inte. Med tiden blir det lättare men går man inte till botten med problemet tar det betydligt längre tid. Jag tror att arbetet med relationen till sig själv (att bli sin egen bästavän) är nyckeln till acceptansen som lägger grunden för att man orkar. Desto sundare relation man får till sig själv ju bättre mår man och då blir förändringar hos sig själv både på ut- och insida lättare att hantera.
 
För att lyfta fram sunda tankar inom mig behövde jag till en början utesluta sådant som triggade igång ätstörningen (i högsta möjliga mån), omringa mig själv av hälsosamma förebilder (likväl i media som i verkligheten) som framhävt mitt friska jag och tillsist rannsaka mig själv. När jag gjorde detta blev det lättare att acceptera den jag är och därmed också de förändringar som skedde i min kropp. Dagar jag kände (och fortfarande känner mig) tjock och ful ställde jag frågor till mig själv som hänvisade till allt det positiva jag ständigt omringade mig av. Dök det upp en tanke om hur jag måste gå ner i vikt så var jag snabb på att kontra med ett positivt påstående som: "men jag har aldrig varit så olycklig som när jag vägde som minst, så varför gå ner i vikt?" eller "jag vet att lyckan inte sitter i siffran på vågen". Gör man detta till en rutin (vilket kräver en hel del övning och ansträngning) så blir det svårare för hjärnspökerna att ta över och faktiskt få oss att agera. Summan av kardemumman handlar om acceptans. Lär man sig inte att acceptera sig själv precis som man är så kommer problemet man bär på aldrig bli lättare.

I mitt fall har viktuppgången varit fruktansvärd. Jag har alltid haft en ohälsosam relation till vågens siffra men det var för två år sedan ångesten blev outhärdlig och besattheten begränsade mig i vardagen. När jag vägde mig för första gången hos Capio i höstas trodde jag att jag skulle dö, och då menar jag verkligen dö. De där kilorna jag hade gått upp orsakade den värsta ångesten jag någonsin upplevt och jag grät en hel helg i sträck utan att tårarna slutade rinna. Ingenting kunde få mig att må bättre och allt kändes meningslöst. Och hur många gånger jag än var tvungen att fortsätta väga mig så blev det inte mycket lättare för enligt min erfarenhet kan man inte lära sig att acceptera det som står på vågen om man inte börjar inifrån. Under hela behandlingen jobbade jag hårt med maten, träna mindre och väga mig regelbundet men det var först när jag började jobba med tankarna som en stor förändring skedde. När jag själv började förstå att det är acceptansen gentemot mig själv och den jag är som kommer göra viktuppgången lättare. Som faktiskt kommer göra mig frisk!

Nu blev det ett långt svar här men jag kände att det behövdes. Som några sista ord vill jag bara säga att: ge inte upp. Det tar sin tid, det gör det men jag lovar dig att jobbar du med insidan, omger dig av positiv energi, ser till att skaffa dig ett förråd med positiva påståenden som du kan använda när hjärnspökerna invarderar, då kommer du göra framsteg, jag lovar! Och kroppsbilden - den finns nog inom oss alla. Den där skeva synen man har på sig själv. Jag har tyvärr inget svar på det för jag lider själv av samma sak. Kämpar med att försöka få bort det skeva i sättet jag ser på mig själv men det är ju fruktansvärt svårt. Om det skulle uppskattas kan jag ta upp det i ett enskilt inlägg senare? Kramar till dig!!

Kan du inte göra en liknade lista fast din egen o du ger recept på olika sallader o frukost ! För allt du äter ser så Hilma gott ut, men vad ska man ha för ingredienser i tex dressingen du brukar ha på salladen o vad du har i salladen o smoothien tex :)

Aboslut kan jag göra det!! När jag fått upp lite idéer i huvudet så kan jag sätta ihop ett inlägg :)

Shit vad bra du är! Så super stark, snygg, ja det strålar om dig! Hur gjorde du? Jag är själv och fastän jag försöker så trillar jag bara längre och längre ner i ortorexia träsket :( och något jag även tycker är jätte jobbigt är att äta med min familj, speciellt om jag är den ända som äter, t.e.x om jag vill ha kvällsmål etc, snälla hjälp snygga starka du!

Tack vännen! Känns underbart att höra samtidigt som jag fortfarande känner mig väldigt dålig och sjuk i tankarna. Men som sagt, man blir blind för hur långt man kommit :) Svaret på första frågan har du ovanför. Att äta med familjen: jag vet, visst är det jobbigt. Jag total vägrade förut men har successivt lärt mig. Tänk såhär: alla har vi olika behov, olika matvanor, olika synsätt. Det som är rätt för dig är kanske "fel" för en annan och tvärtom. Jag kan fortfarande ibland få känslan av att min familj dömer mig när jag äter men mycket av de tankarna sitter hos en själv. Känner du igen dig? Att man tror att familjen tycker att man äter jätte mycket, att dem inte ska tro att man mår dåligt, att dem rannsakar en.

Viktigt att tänka på är att de flesta med ätstörningar är väldigt beroende av deras mattider. Jag äter inte som någon av mina vänner. De flesta av mina kompisar exempelvis äter efter hunger och känsla. Dem tänker inte efter. Jag däremot, jag äter regelbundet (jag säger inte att det ena är bättre än det andra) och skulle inte exempelvis kunna gå och ta en chokladkaka efter lunchen bara sådär. Det jag menar med detta är att man ibland kan jämföra sina portioner med andras utan att tänka på att den andra personen kanske går och småäter efteråt. Förstår du? Försök att prata med någon i din familj om detta, för som sagt, ingen kan läsa ens tankar. Utgå ifrån dig själv och se till helheten. Idag är det inga problem för mig att äta med min familj (åtminstonde inte när det kommer till vanligt mat) och det handlar mycket om att jag har tagit upp detta med dem och lärt mig at mycket av det ligger hos mig. Jag har tankar som jag tänker som mina föräldrar inte tänker trots att jag tror att dem tänker det. Som att jag skulle äta onyttigt. Eller att jag skulle vara tjock. Mina föräldrar tycker inte det för det är jag själv som printat in det i mitt huvud, och försöker man att förstå det blir det lättare att ta itu med problemet. Kram på dig!


SISTA DAGEN I SKÅNE


Hörrni. Tacktack för era superfina kommentarer som jag inete svarat eller accepterat ännu. Ska ta mig tiden till att göra det ikväll! Men tills dess vill jag baa säga att ni är bäst. 

Landar vid nio och då kommer världens bästa morfis och hämtar mig. Jag avslutade iallafall denna semester med ett hejdundrandes benpass med bästavän. Och nu har vi ätit sen lunch/tidig middag och ska börja åka mot flygplatsen!

KASTAS IN I VARDGEN


Alla frukostar är sena frukostar här, och ändå går jag upp tidigare än de andra.. ;) Idag åker jag hem vilket känns både skönt och tråkigt. Imorgon väntas det jobb så hej verkligheten! Men tills dess ska jag njuta av ledigheten :) 

DET ÄR SÅHÄR VI LADDAR UPP


Idag såg jag det perfekta tillfället att gå ut på en löprunda. Det var längesen sist eftersom jag varit sjuk och vädret varit kasst i Sverige (jag försöker att undvika att springa på löpband) vilket gjorde det ännu roligare! Och med en Celsius så kan det ju inte bli bättre ;)

Äntligen får jag göra det jag LOVE


Hej på er lovies! 
Igår var en bra dag för det var dagen då jag blev frisk. Wehå, så glad för det. Nada ångest (har ätit glass och choklad 2 dagar när jag var sjuk!) bara massa längtan efter vikterna. Och igår åkte vi till Ängelholm för att träna på friskis och svettis. Gymmet var stort och bra, inget som går att jämföra med det i Salzburg (men vilket gör det?) men bra med maskiner och fria vikter, något jag tycker att sats borde bli bättre på (fria vikter). Hur som, träningen var SÅ rolig och det var SÅ kul att se några nya ansikten. Det blev kött till middag utsvulten som man var och efteråt blev det världens bäta efterätt: kvarg blandat med yoghurt, jordnötssmör (mycket!!), jordgubbar, banan och krossad choklad. HIMMEL!

Det där med landet.


Som jag sover här. Jag går och lägger mig tidigt och vaknar sent. Jag tror det har med lugnet att göra. Vattnet. Luften. Vad det än är så är jag tacksam, för sömn är det viktigaste och mest underskattade i de flestas minst sagt hektiska vardag. Jag njuter av detta för jag vet att det kommer min vardag kommer stavas stress när jag kommer hem. Vardagen som jag älskar men som jag också behöver komma ifrån ibland för att lugna ner.

DET HANDLAR OM DIG


Idag började jag dagen med en morgonpromend längs vattnet och nu sitter jag och mumsar på en superfrukost. Sov länge idag vilket är så ovant för att vara mig men jag tror jag behöver sömnen mer än jag tror. Min hals börjar äntligen ge med sig så imorgon skulle jag tro att jag är helt frisk igen.

UTVALDA BILDER FRÅN DAG 2

1. Dagens underbara frukost och Hannah&Amandas bok "the golden year". 2. Utsikten från huset 3. Solbrända (hehe) fötter på stranden 4. Jag under en morgonpromenad med finfina hästar!

Och så kvällens efterrätt: min första glass på drygt ett år. Känner hur hela jag bara blir friskare och sundare i tankarna. Den onda rösten bara försvinner längre och längre bort och fastän den är med mig vid utmaningar som dessa kan jag stöta bort den allt bättre. Friheten: här kommer jag.

LITE FÄRDKOST PÅ DET BA


Har börjat ÄLSKA vitaminwell! Så törtsläckande (säger man så?). Och har ni smakat läkerol YUP? Underbart goda att knapra på. Nu går snart flyget och jag känner mig väldigt rastlös så det är tur att det bara tar en timme att åka. 

Välkommnar skåne med öppna armarNu sitter jag och äter ett ordentligt mellis här hemma innan jag ska åka till flygplatsen. Enligt mig så är det få saker i livet som toppar jordnötssmör, banan och mullbär just nu. Men det var inte det jag skulle ägna det här inlägget åt att prata om. I skåne där Emma har sitt landställe finns det knappt något internet, vilket innebär att bloggen kommer stå lite still i ett par dagar. Har en massor av inlägg på lager så jag tänkte ta mig tiden att skriva lite i Skåne och ta med mig lite inspiration hem.

Jag har längtat så efter att åka iväg och bara njuta av lugnet. Ta morgonpromenader, gå längs vattnet, äta god mat, läsa böcker, sova länge, äta jordgubbar i massor och njuta av ensamtid med min bästavän. Men kanske mest av allt, äta glass för första gången på evigheter. Dem har nämligen (enligt Emma) den godaste kulglassen där men när jag var hos dem för två år sedan var glass det sista jag skulle stoppa i mig så när alla åt drack jag vatten. Men i år kan jag fetglömma det! :)

Vädret är med oss och likaså humöret. Jag är hemma igen på tisdag, då hörs vi. Kram på er!

Som plåster på såren


När det är 30 grader ute och halsen hindrar en från att träna då får man allt dricka celsius ändå. Det finns nog inget enligt mig som är så gott som en kall celsius en sommardag som denna.

Blir så irriterad på min kropp som inte kan bestämma sig hur den vill ha den men vid det här laget har jag allt lärt mig att den ALLTID vet bäst och att man ALLTID ska lyssna på den ;)

Dags att bli sjuk igen ;)

Nu har jag fått ont i halsen. Haha detta är nog ett skämt, och så är det inte det.
Först får jag hosta, sen blir jag förskyld och när dessa två är över, ja då kommer halsontet. Känns riktigt surt nu när jag åker till Skåne ikväll men det kunde varit mycket värre så jag ska vara glad för det lilla. Känns som det kommer gå över om ett par dagar ändå.

Nu har jag precis ätit frukost och ska börja packa. Planet går vid sex ikväll men jag har en hel del att fixa innan. Finns ju exempelvis inga celsius där så det måste ju köpas.. :)
 

GODDAG PÅ ER

Idag började min dag med en stadig frukost följt av världens roligaste träning. Tänk att det kan var så roligt att träna. Ser jätte sur ut på bilden men jag skyller på att jag var koncentrerad för egentligen var jag jätte glad. Speciellt för att det var tomt på gymmet. Inte ofta man är med om sådant nu förtiden. Så tackar!


Sedan gick jag till Unni (kan verkligen rekommenderas, dem är bäst på behandlingar!) och noppade/färgade brynen. Har gjort det till en rutin nu så jag ska dit om 5 veckor igen. Idag blev dem PERFEKTA. Så himla duktig är hon! Nästa gång ska jag färga fransarna också :)

IN THE SHADOW OF THE SUN


Idag har jag varit på väldigt bra humör trots att jag gått runt som en zombie och varit supertrött. Blev inte någon bra sömn inatt vilket resulterade i tröttheten men jag lyckades ändå jobba i åtta timmar och beta av ett underbart roligt ryggpass efteråt. I höstas var min kärlek till gymmet bortblåst. Gymmet (och då menar jag styrkepass) var bara ångest i mina ögon och jag föredrog att gå på pass för att snappa upp det roliga i träningen igen, istället för det som gav mig prestationsångest. Försöka hitta tillbaka till att träning ska vara kul. Men nu har jag sakta men säkert hittat tillbaka till att styrketräning är det jag älskar, tycker är roligt, föredrar och mer än gärna tränar. Det ligger ingen ångest i att gå till gymmet utan att ha en klass bokat utan jag vill idag hellre träna på gymmet eftersom det är på MINA villkor och inte TVÅNG.

Träning är inte ångest idag, träning är kärlek. Träning är glädje, lycka, energi. Jag tränar det jag känner för och lyssnar på kroppen mer. Och som jag kämpat för detta. Det har varit så tufft och svårt att hitta tillbaka till den hälsosamma känslan bakom all ångest och hat. Jag är på god väg! I höstas var ett break precis vad jag behövde från styrketräningen, för att få bort allt som heter ångest, måsten och tvångsbeteenden. Jag må ha en väldigt lång bit kvar på många plan men det är en enorm frihet att se framsteg i sitt beteende och tankemönster!

Nu ligger jag i sängen och ska sova efter den här långa dagen. JAG HAR SEMESTER! Idag var sista jobbdagen för en vecka och det känns så himla skönt. Behöver ladda batterierna lite. Och hur gör jag då det? Jo, jag åker till världens bästa väns landställe i Skåne och blir där i 5 dagar. Läsa böcker, äta god mat, ta promenader i solen och äta jordgubbar och glass. Längtar så!

TUESDAY MORNING


Såhär börjar jag min dag! En superfin äggmaka och näringsrik smoothie. Längesen jag åt detta och gud vad gott det var :)

Som en början på denna vecka.

Idag vill jag att du stannar upp för en stund.
Sätter dig ner, andas djupt och reflekterar över dina framsteg.
Om det så är inom arbetet, din personliga utveckling eller dina relationer.
Vad det än må vara, fundera kring det och bolla tankarna.
Blicka tillbaka på det som varit och fokusera på allt som du åstadkommit.

Jag tittar tillbaka i arkivet och noterar hur mycket gladare jag är idag.
Jag tittar tillbaka och lägger märke till livsglöden som idag är så mycket tydligare.
Jag tittar tillbaka och uppmärksammar mina tankar som blivit så mycket positivare.
Jag tittar tillbaka och märker att jag kommit så långt trots att det kännts som jag stått still.
Jag tittar tillbaka med glädje över hur stora framsteg jag både gjort och gör.
Jag tittar tillbaka och känner tacksamhet över min kämpaglöd, jävlar anamma och vilja.

Jag tänker hur stark jag måste vara som tagit mig så här långt. Som fortfarande kämpar.
Och så tänker jag att allt hårt slit aldrig kommer eller ska bli förgäves. Att jag ska fortsätta.
Fortsätta se framåt när det känns som att jag står helt jävla still.
Fortsätta försöka vinna över hjärnspökerna när dem verkar så övertygande.
Fortsätta lita på att jag kan och ska bli frisk. Att jag är värd det.

Jag vill att du tackar dig själv för det hårda du jobbet du både gjort och gör.
Sätter dig ner, andas djupt och låter de positiva tankarna ta över för en stund.
Litar på att det är okej, att känna sig mer än okej, väldigt bra faktiskt.
Vad det än må vara, tillåt tankarna och ta emot de fina orden.
Blicka framåt på det som du vill ska bli och fokusera på allt som kommer ta dig dit.

EN DAG SOM SLUTAR PÅ KAOS


Har precis landat i sängen efter en minst sagt hektisk dag, men en riktigt rolig sådan! Unnade mig själv att köpa en smartshake av den nya mini-modellen och jag är helt in love. Ska köpa en till imorgon tror jag.. Hehe. Och så överraskades jag av att Michaela har gjort sushi så det blir en riktigt rolig matlåda imorgon! Och varför då inte avsluta kvällen med en riktig god skål med kvällsmellis. Har blivit kär i gojibär också. Nu blir det dyrt för plånboken så som jag konsumerar en påse mullbär i veckan typ..

Förstår inte hur jag kan vara så på topp efter den här helgen. Men det är jag och varför jag är det har nog mycket att göra med min personliga utveckling och arbete med mig själv och mina tankar. Igår köpte jag Hannah&Amandas bok "the golden year" som jag så länge längtat efter så nu ska jag ta mig tid att läsa den. Den handlar om hur man tar makten över sitt liv och tro mig, om några vet, då är det dem två. Kram på er!

Dagen börjar bra!


Så kär i min nya älskling!
 
Just nu prövar livet verkligen mig men det är ingen fara för jag har humöret uppe! :) Imorse gick jag upp vid åtta för att hinna träna och åka till the phone house innan jobbet. Träna gick finnemang men när jag kommer till Stinsen (ett köpcentrum) visar det sig att dem stängt ner butiken. Vilket innebär att jag måste åka till stan vilket jag inte kommer hinna innan jag åker till Skåne på torsdag. Vad jag glömde säga är att jag påvägen till gymmet blir jagad av en hund och var tvungen att springa för livet. Man kan säga att jag vaknade till.. Måste sett väldigt kul ut men jag var verkligen livrädd i stunden.
 
Nu visar det sig också att det kommer ta cirka 1,5 vecka för mig att få min telefon lagad, men faktum är att det blir en helt ny telefon eftersom dem inte kan lova att telefonen är hel inuti när man tappat ett fet jäkla lås på den (hehe). Så härnäst blir det en telefonlös Victoria IGEN. Hoppas mamma vill vara snäll och låna ut sin ;))

Alla har vi en sådan.

Åh vad jag älskar dig tänker jag.
Du är personen jag mer än gärna gör ingenting med.
Är tyst med, skrattar med, gråter med, mår dåligt med.
Du är personen jag tyr mig till när något viktigt som oviktigt hänt.
Ringer angående meningslösa samtal, skitsnack, frustration, avundsjuka.

Åh vad jag behöver dig tänker jag.
Du är personen min kropp och själ behöver för att cirkulera.
Det spelar ingen roll om det teoretiskt sätt inte stämmer,
för jag tror på känslans makt och kärlekens betydelse för liv.
Det är skillnad på att leva och vara levande, och levande är jag med dig.
Utan dig är jag i liv men inombords tom.

Åh vad jag saknar dig tänker jag.
Du är personen jag saknar varje sekund du är frånvarande.
Du är personen jag tänker på när jag upplever saker och du inte är med.
Du är personen jag älskar så djupt så att hela mitt hjärta värker.

Som ett avslut på denna vecka.

När man håller humöret uppe och är sådär löjligt glad trots att man spräckt hela skärmen på telefonen, då skulle jag vilja påstå att man är inne i en bra period. Ja precis, jag spräckte min telefon för två timmar sedan hehe. Var så exalterad över att få gå till gymmet för första gången på en vecka och då samarbetade inte riktigt mina händer med mig så jag tappade hänglåset mitt på mobilen och vips så var hela mobilen i bitar. Först fick jag panik men efter 10 sekunder bara skrattade jag. Att deppa hjälper ju ändå inte :)

Mamma och pappa kom dessutom hem precis och till min förvåning har jag saknat dem. Vi var precis och handlade mat så jag har förberett matlådor till de kommande jobbdagarna. Dags att spara på pengarna som jag spenderat alldeles för mycket av de senaste veckorna.

Och här nedan har ni min nya underbara träningströja från Dcore som jag nämnde i tidigare inlägg. Ska visa en bättre bild sen men det kan vara den skönaste, finaste och underbaraste träningstopp jag har. Funderar på att köpa en till i en annan färg (nej victoria det ska du inte..)

STOCKHOLM I MITT HJÄRTA


Igår var en underbar kväll!
Jag och Emma åt middag på fridays och fortsatte därefter kvällen på sommar. Blev inte mycket sömn inatt men jag tyckte ändå det gick hyffsat på jobbet! Nu ligger jag i min säng och ska precis släcka lampan. Dödstrött!

Fredagskvällar som bäst

 
BALANS är enligt mig den stora utmaningen i livet. Att hitta en balans som fungerar för en själv i det långa loppet. Jag vill inte att någonting i mitt liv ska utesluta det andra. Jag vill inte att min träning ska utesluta en utekväll med min bästavän. Jag vill inte att mina matvanor ska begränsa mig till att umgås med vänner och familj. Jag vill inte att min kärlek till hälsa ska orsaka att jag inte kan förtära vin en fredagskväll med personen jag älskar mest. Istället vill jag att min träning ska vara rolig och givade samt ge mig förutsättningarna till att ha mer energi till att umgås med vänner och familj. Jag vill att min kärlek till hälsa ska vara balanserad på så sätt att helhetsbilden ställs i fokus. Jag vill kunna njuta av vin en fredagskväll med glädje eftersom den psykiska hälsan är minst lika viktig som det fysiska.

Nu ska jag ta en promenad till tåget för att äta middag i stan med Emma. Så himla efterlängtat och mysigt!

Frisk luft, härligt väder och bra humör


Nu har jag inte besökt gymmet på 6 dagar. Jag känner till min förvånan nästan ingen ångest alls (så underbart!) men däremot känner jag saknad. SAKNAR DET SÅ MYCKET. FÅR PANIK för att jag vill dit så mycket. Och just det, att jag saknar det av rätt anledning känns SÅ underbart och på något sätt en bekräftelse till att jag idag mår så mycket bättre mentalt. Att jag är starkare, sundare och friskare. Jag måste lyfta tungt för att gå runt, svettas för att få energi och utmana kroppen för att må bra. Det är så mycket som träningen gör med mig på positiva plan osm varken har att göra med utseende eller prestation. Kroppen liksom känner att den lever och det är viktigare än någon diet, viktminskning eller något personbästa.

Imorse vaknade jag av mig själv och såg att solen strålade så efter frukosten gick jag ut på en promenad, vilket jag känner mig helt kapabel till nu när det bara är hostan som stoppar mig från att besöka gymmet. Två stopp blev det på vägen. Först Ica där jag köpte en celsius och sedan mormor där jag gick på toa och drack vatten. Jag kan liksom inte gå på en promenad utan att behöva gå på toa under tiden, det bara går inte.. :)


Och med Hannah & Amanda i öronen så både skrattar och ler jag. Sån bra start på dagen!

Men kroppen jobba med mig då!


Vilken härlig morgon det blev trots att vädret inte var på topp tillskillnad från igår. Gick ut på en promenad imorse för att få lite frisk luft och nu ligger jag i sängen och vilar. Idag blir ännu en lugn dag vilket börjar bli lite tröttsamt nu men det är bara att hålla tålamodet uppe!

MATLISTAN

Vad åt du senast?
Frukost. Och det var gröt.
 
Den sista måltiden, om du fick välja?
Fy vilken omöjlig fråga att svara på. Men jag gillar tacos, det gör jag verkligen.

Bästa matstaden?
New york enligt min erfarenhet är en fantastisk matstad som har allt. Bredden på matkulturen är så stor att den passar alla.
 
Bästa restaurang måltiden?
Topp fem:
En fantastisk tortellini som jag åt i Andorra för tre år sedan. Ser inte så märkvärdig ut men den smakade fantastiskt!
lammfärsköttbullar på en restaurangbåt i New York
En helt gudomlig guaccamole på en okänd restaurang i New York
En caesarsallad på ett surfinghak i Frankrike
Min systers pojkväns oxfilé med potatisgratäng och rödvinssås. Jag är inte mycket för kött men detta, amagad.
 
Bästa snackset?
Bars, smoothies eller mörk choklad.
 
Vad orsakade förra bakfyllan?
Midsommarens bravader!
Dagen efter..
 
Mat du älskar att ha hemma?
Färska råvaror från grunden, grönsaker i massor, banan, jordnötssmör, havregryn, jordgubbar, färsk lax, morötter och delikatesspotatis.
 
Vad blir det för middag?
Ytterst oklart men skulle tro att det blir någon form av lax och ugnsbakad potatis med rotfrukter.
 
Mat du hatar?
Älskar mat i sin allmänhet men bläckfisk, selleri, grön paprika, majonäs, rom, kroppkakor, knödel och messmör är sådant jag inte klarar av.
Mamma med sin knödel i Salzburg förra sommaren
Om du bara fick äta en dessert för resten av ditt liv?
Någon form av vitchoklad mousse.
 
Typisk skollunch?
Panerad fisk med färskpotatis!
 
Vad är det knäppaste i din kyl?
Har inte mycket knäppt i kylen men ÄLSKAR kalla äpplen, så äpplen får bli svaret. Inte alls knäppt ju.
 
Och vad har du i grönsökslådan?
Sallader, gurka, tomater, paprika, broccoli, rotfrukter, grönkål, spenat, avokado.
 
Bästa stället att handla mat?
Whole foods market i London var något alldeles extra. ALLT var ekologiskt och färskt. Allt från nygjorda take-away fruktskålar till nybakt bröd till nypressade smoothies, nötter-heaven till ett hav av färska frukter och grönsaker. Fantastiskt.
 
Mat du önskar att du var allergisk mot?
Ingen, vilket jag heller inte är :)
 
Vem får äta ifrån din tallrik?
BARA mina vänner, för min familj är det strikt förbjudet. Blir galen om dem tar från min tallrik..

READY OR NOT HERE WE GO


Gårkvällens promenad gjorde verkligen susen för mig. Det var så himla skönt att göra av med lite energi, vara i sin egna värld och sippra på en celsius. Har inte tränat sedan i lördags nu men det känns inte alls så jobbigt. Allt slit lönar sig! För 1,5 år sedan hade jag haft jordens panik och tvingat mig själv till gymmet trots att jag var sjuk, men idag vet jag bättre.

Jag har inte alls sovit bra inatt eftersom mina systrar gick ut igår och kom hem vid 5.30 och väckte mig med både musik och knackningar på mitt fönster men jag har precis laddat upp med en rejäl frukost så energin ska det nog inte vara något fel på! :)

NÄR KVÄLLSSOLEN TITTAR FRAM


Och man har mycket energi då får man allt passa på att gå ut på en promenad med världens bästa celsius, de perfekta skorna och bra musik. Idag är livet gött!

DAGENS BÄSTA OCH VÄRSTA


Värsta: mina fötter som är helt uppsvullna efter en dag på jobbet! För små skor är inte bra att använda dygnet runt..

Bästa: Min storshopping som idag bestod av: mullbär, gojibär, celsius, vitamin well och jordgubbar.
 

NÄR MAN ÄR SJUK.

Idag mår jag bättre med det är fortfarande inte bra för att jag ska kalla mig själv frisk. Är förskyld och har den här jäkla hostan som låter hemsk och aldrig vill försvinna. Tålamod var det ja, hehe. Så vad gör man när man är sjuk?

Ja, jag jobbar, för så sjuk är jag inte att jag måste sjukanmäla mig. Men de resterande timmarna ägnar jag åt följande.. :

- internetshoppa, går in på varje sida tusentals gånge och kollar rean
- ligger i soffan och tar det lugnt med datorn i knäet
- äter mat, åt precis favoritfrukosten med gojibär som ett nytt tillskott
- sover, inatt sov jag 10 timmar
- städar, sånt man inte vill göra när man kan göra vad man vill (dvs. inte är sjuk)

Visst låter det roligt? Nu ska jag kolla sportamore igen och se om dem fått in en svart nikepro tröja i min storlek. Min förra glömde jag på gymmet och givetvis var det någon som tog den. Min favorit. Snyft!

Men tur att man beställt något nytt som är ännu finare... :)

IKVÄLL BLIR DET SOVA X 1000

Idag har jag varit och är så glad trots att jag är sjuk (?). Vad det främst beror på tror jag är att jag inte haft någon vidare ångest över att jag inte kan träna nu när jag är sjuk, vilket är ett otroligt stort framsteg. Tänker bara att det betyder extra tid till att jobba, vila upp mig och äta hehe :) Och för att inte glömma: INTERNETSHOPPA. Vad för något? TRÄNINGSKLÄDER.

Ja, jag vet att jag brukar köpa en hel del av det men det jag precis klickade hem är något alldeles extra. Om en eller två dagar är nog paketet i mina händer :) Men nu ska jag göra i ordning ett gott kvällsmellis, krypa ner i sängen och sätta på en film. Vila är den bästa medicinen mot infektioner i kroppen. Så: dags att ta igen lite sömn!


Q/A - hur behandlingssamtal går till

Du är såå stark!
Har själv problem med mat och vikt, mer bulimi. Inte fått diagnos, ännu. Har iallafall berättat för min diabetesläkare och psykolog, som ville skriva remiss till psykiatrin/ätstörningsenhet. Tackade inte ja för är så rädd och skäms. Vill bli av med mitt beteende och tankar men tycker det är såå pinsamt att komma med en ätstörning och inte vara underviktig. Vet att det sitter i huvudet men är så rädd.

Hur går det till egentligen på första samtalet?
 
Hej fina fina du. Tack så hemskt mycket för dina ord. Tråkigt att höra att du hamnat där du är men vad bra att du insett att du behöver hjälp och berättat för åtmistone några, trots att det är jobbigt. Att skämmas är du inte ensam om och att vara rädd, det är vi nog alla, men givetvis är känslan likadan trots att många delar den.

Visste du att den vanligaste ätstörningen är ÄS UNS? De flesta som har ätstörningar syns det inte på. Många ser friska ut men behandlar varken sig själva eller deras kroppar hälsosamt. Ätstörningar är inte det som syns utanpå trots att det många gånger kan reflektera det som försegår inuti, utan det är en psykisk sjukdom som man kan ha oberoende av hur man ser ut. Oavsett om man är underviktig, överviktig eller normalviktig (alla är vi jätteviktiga!). Jag vet att det kan låta som tomma ord för det man känner känner man ju. Jag kände också skam förut över att att det inte precis syntes på utsidan att jag var sjuk och trodde därför att andra trodde att jag "hittade på allt" men för mig handlade det väldigt mycket om att jobba med mig själv och lita på det jag kände och fortfarande känner.

Jag kan säga att jag var hur nervös som helst inför första samtalet men när jag kom dit så blev jag så väl bemött att all nervositet nästan försvann. Först brukar det vara bedömningssamtal då en behandlare ställer frågor om ens problem, vad man vill ha hjälp med etc. Är man under 18 år så måste ens föräldrar vara med. Detta samtal kan ses som det "första" men det är egentligen bara en introduktion. Det första riktiga samtalet med en psykolog var för mig väldigt lättsamt och det tror jag att alla kliniker försöker efterstäva. Det handlade om att lära känna varandra, berätta om sig själv, lägga upp en plan och så berättade även behandlaren väldigt noga om hur dem på centret jobbar.

Jag vill så gärna förklara att du inte behöver vara rädd men vet inte hur eftersom inga ord riktigt hjälper. Men jag vill att du ska veta att det är utbildade människor som kan väldigt mycket inom ätstörningar och därav har mycket erfarenhet. Vi med ätstörningar har ofta tendens till att vara hårda mot oss själva, döma oss och tänka på vad alla ska tycka och tänka, men tro mig, allt dem som jobbar inom vården vill är att hjälpa. Dem dömer oss inte som vi dömer oss själva och dem tror definitivt inte att vi hittar på eller ljuger fram någonting. Sedan är dem också enligt min erfarenhet väldigt måna om att man tänker i dessa banor som du nämner, "att man inte är smal nog för att få hjälp", och jag lovar dig att med rätt hjälp så kan man komma ifrån de tänket. Det går! Kram på dig.

CELSIUS <3


Nu sitter jag och min älskling och myser i personalrummet. Har knappt sovit någonting alls inatt så en Celsius kändes så välbehövlig. Igårkväll tänkte jag att jag skulle äta frukost på jobbet vid typ 8 men när jag vaknade vid 5.30 var jag vrålhungrig (som alltid, varför lär jag mig aldrig att jag måste ha mat direkt när jag vaknar?) så då fick det bli en tidig frukost istället. Och sen tänkte jag att: okej jag kan nog klara mig till lunch men vid strax innan tio höll jag på att dö (haha) så då tog jag ett äpple och nu äter jag lunch i form av ris och en jävligt stark kyckliggryta som syrran gjorde igår.

Ibland kan jag tycka det är jobbigt att gå upp tidigare för att jag då "måste" lägga till ett förmiddagsmellis men då brukar jag bara tänka att ju tidigare jag går upp desto mer energi gör jag av med och desto mer borde jag äta. Smart va? ;)