Victoria Schattauer, 21 år gammal och är i en period i livet då hela livet känns väldigt starkt. Här delar jag med mig av min vardag (färgglad som grå), mitt skrivande och en hel bunt i fotoform. Kram!

EN DAG SOM INTE BLEV SOM TÄNKT

Valborg förra året var fylld av glädje. Jag var i uppsala med mina vänner och gjorde saker som jag inte hade gjort sedan jag började träna 2012, typ. I år blev det lite annorlunda. Det blev inget uppsala, inget festande med mina vänner. Ångesten tog över och en hel bomb liksom sköljde över mig. Ibland blir det så och det får man räkna med om man lever med sånna här hemska tankar som jag. Tankarna om hur jag vill gå ner i vikt är så många nu så jag kan knappt hantera dem. Det är som ett krig i min hjärna. För många saker på samma gång.

Idag är en sån dag då jag undrar när det kommer bli bättre, när jag kommer bli av med de här tankarna och sluta låta dem begränsa mig så mycket. För det är hemskt att leva med den här ätstörningen, den här självförakten emot mig själv.
 

VALBORG ÄR HÄR

Dagens lunch: couscous, sallad, köttfärbiffar och ceasardressing

Som alla längtat och undrat hur vädret ska vara i uppsala? Nej, uppsala blir det inte för mig i år iallafall. Men snart ska jag iväg till Tilda för att sedan äta middag med tjejerna hemma hos Ollie ikväll. Har drunknat i plugg hela dagen men nu ser det ut som att jag är klar, äntligen.

Har varit några tuffa dagar på senaste av olika anledningar men kan väl säga att jag inte känt mig såhär stor på länge. Hemskt jobbig känsla :( Vill helst bara vara hemma idag och grubbla men det ska jag inte göra. Nu ska jag äta mellis, klä på mig och ta bussen. Kram på er!

BOJKOTTAR BUDO-FITNESS

Hela processen är lång men för att göra en lång historia kort - idag när jag åkte in till butiken och skulle reklamera byxorna jag köpte i lördags så godtog dem inte min reklamation. Helt sjukt galet. Dem var sönder samma kväll som jag köpte dem, utan att jag hade använt dem och ändå ansåg dem inte att det var en reklamation. 

Så nu har jag kontaktat konsumentverket, ringt butiken och klagat, mejlat butikschefen och förhoppningsvis ändrar dem sig. Annars går jag vidare till reklamationsnämnden. Allt detta är helt sjukt.

Men annars så var det mösspåtagning idag och studenten blir allt verkligare. Känns lika galet det.

Imorgon då drar bloggen igång som vanligt igen! :)

Hej mina vänner!

 
Så att ni vet: jag drunknar i plugg för tillfället. Men jag lever! 

Idag har varit en relativt tråkig dag förutom att jag gjorde av med lite energi efter skolan och köpte med mig god middag hem. Naked juice bars wraps bara måste ni smaka :) Kyckling är godast enligt mig.

Nä, nu är jag klar med min 12 sidors uppsats och ska börja på en 10 minuters redovisning som tydligen ska hållas imorgon? Tur att det är mösspåtagning imorgon och att studenten bara är 44 dagar bort :D

I WISH I COULD FLY


Jag sitter fast i en uppsats för tillfället och bara MÅSTE bli klar. Känner mig jätte nervös för detta MÅSTE verkligen bli bra. Vi hörs imorgon istället!

NYA PLANER


Skönt att få sova ut idag. Och ännu skönare att få ett sms från butiken agående jobb idag :) så jag som trodde att jag skulle ha hela dagen på mig att skriva min uppsats hoppade upp ur sängen och började skriva redan vid 9!

Irriterande reklamations shopping.

Idag har jag varit på SÅ bra humör, fram tills nu. Jag köpte ett par six deuce träningsbyxor tidigare idag och nu på kvällen märker jag att dem är helt knottriga. Som att tyget repat sig på flera ställen och blivit knottrigt. Blir så irriterad för orkar verkligen inte åka in och reklamera dem nästa vecka. Är så trött på sånt. Det tar liksom lång tid för mig att åka in och sedan tillbaka, och jag som var så glad för byxorna, dem var perfekta och nu märker jag detta.. Men det är väl bara att åka in och byta till ett par andra och kanske dessutom ta en större storlek. 

Godnatt.
Ikväll får Mirandra stå för underhållningen

the sun is shining.


Hej mina vänner! "idag är en bra dag" som min instruktör skrek imorse under cykelklassen. Och det är ju verkligen sant, idag är en grym dag. Solen skiner starkare än någonsin och alla är gladare än någonsin (typ). Jag är ledig i helgen vilket jag för första gången uppskattar. Jag har en stor mental tränings uppsats på 12 dataskrivna sidor som ska vara inlämnad imorgon 00.00 och jag har knappt börjat än. Så kan det gå när man har mycket annat att göra i skolan!

Men för tillfället sitter jag på kontoret och.. ska börja städa :)

FÖRSTA GRILLKVÄLLEN


Idag invigdes grillen och resultatet blev underbart. Potatissallad, sallad, tzatsiki, grönaksspett och kycklingspett! :) En bättre fredag helt enkelt.

EN BRA DAG IDAG!


Fin dag idag och morgonen var underbar. Min chef sms:ade mig imorse så jobbade några timmar efter skolan :)

Som en kickstart på denna fredag!

Finns det något bättre än när man känner att man verkligen vaknat på rätt sida?

Idag blir nog dagen bra hur den än blir. På första lektionen idag, mental träning så ska vi ut och jogga i solen (vid vattnet!!!) så jag har nästan aldrig varit lyckligare. Och så är det ju den 25:e idag så lönen har trillat in på kontot!

Men nu ska jag äta upp min frukost innan jag kommer få tidsbrist och behöva springa till bussen.. Hehe!

Control your happiness.

Ni bara måste klicka HÄR, titta på videon och lyssna noga. Ta åt er av budskapet och försök ta med er det ni fastnar extra mycket för. Av att bara titta på denna filmsnutt blev min dag så mycket bättre och om något så kommer jag titta på denna när mina sämre dagar tar över. När jag känner mig otillräcklig. När jag har för höga krav. När jag tvivlar på mig själv. Jag valde ut några meningar som jag bara var tvungen att skriva ner:

"One thing you can control is today. One thing you can control is your happiness, by simply just smile. Just appreciate who you are. Because you got another day today and you might not be in the best shape you wanna be, physically, mentally, but what does matter is you. What is important is you. And who is beautiful is you, for who you are.

"Make today the best day you have ever had, by just saying you know what I smiled today, I woke up today, today I have a new opportunity for being me and that is what is important"

"Believe in yourself. Not everyone is after you, life is not trying to beat you down, life is just trying to build you up, become stronger, because life is tough, we are always going to deal with obstacles, and we are always going to be confused, if you allow yourself to be. Because sometimes your biggest enemy, is you. Smile, today. Because you have time to be you"


Vi måste bli bättre på att leva livet istället för att vänta in livet. Ta varje dag för vad den är och göra det bästa utav den. 

 

En torsdagsmiddag som belöning.


Idag stannar jag upp och är lite extra stolt över mig själv. En lång redovisning och ett svenska nationella tal avklarat. Jag är en person som aldrig tyckt om att stå i centrum i klassrummet, om det så varit i redovisningar eller på lektioner, men jag blir bättre och utvecklas för varje år som går. Så jag belönade mig med en celsius idag fastän jag inte ska träna, och morötter på det = boom, min rädsla för morötter börjar försvinna :) Och en jätte god tonfiskröra också, succémiddag.


Min nya favoritlåt som ligger högst upp på min spotifylista :)

LIKE A DRUM

Världens godaste lax ligger i min mage nu. Himmel på jorden! 
Nu kommer snart Jenny och hämtar mig så ska vi åka till skolan. Har en stor redovisning idag så är lite nervös.. Men det ska nog gå bra! Hoppas ni får en bra dag :)
 

Jag kommer klara av det här.

 
Vaknade imorse med en liten klump i magen. En sådan som man bara har efter en ångestattack kvällen innan. Dumtankarna har fått ett större grepp om mig och jag kämpar emot för att inte lyssna. 

Bilderna ovan var det jag började min morgon med. Min nya kärlek <3

NÄR KLÄDERNA BLIR FÖR SMÅ

Nu sitter jag och gråter av förtvivlan. Jag prövar kläder och tittar på bilder ifrån slutskedet av 2012.
Märker att byxorna är tightare än förut och gråter lite till. Jag gråter inte nödvändigtvis bara för att dem är mindre utan för att jag framför allt minns hur tjock jag tyckte jag var när dem var för stora. Jag såg mig själv som en stor jävla jätte och min förvridna kroppssyn gör mig så fruktansvärt ledsen idag. Den som fortfarande har greppet om mig.

Med en förvriden självbild så kan man inte lita på sig själv och sin uppfattningsförmåga. Det om något har jag lärt mig. För man blir blind och man tappar ofta lätt bort sig själv.

På den här bilden tyckte jag att jag var stor och ville bli "smal" - december 2012
 
Jag är så fylld med ilska. Över hur jag behandlar mig själv, hur jag ser på mig själv och hur jag hela tiden kritiserar mig själv. Liksom jag på bilden ovan tyckte att jag var tjock så tycker jag att jag är stor idag och det bevisar att man inte alltid kan lita på det man "tror att man ser i spegeln".
 
Självklart triggas en del av mig igång av att se sånna här bilder på mig, för idag ser jag ju inte samma person i bilderna som jag gjorde då, men: jag vill aldrig tillbaka till det måendet. Aldrig tillbaka till den orkeslösa, ledsna, sjuka och olyckliga Victoria. Och därför lyssnar jag på den andra delen av mig som säger att jag är bättre nu. Att jag inte är tjock idag, att jag inte behöver gå ner i vikt igen och att jag inte var bättre då än vad jag är nu. Att jag inte vill ha en sån där syn på mat och träning igen, att jag inte måste börja äta mindre och träna mer, att jag inte kommer bli lycklig genom att göra de där kläderna större igen.

För när jag ser den här bilden och tänker på hur jag nästan inte vågade använda klänningen eftersom jag tyckte jag var för stor, då blir jag rädd. Jag tyckte jag hade en tjock mage, för stora ben och rent utsagt var ovältränad. Och hur man kan tycka så när man är motsatsen? Det skrämmer mig idag.
 
Min syn på mig själv börjar sakta och osäkert förändras. Kanske är jag inte tjock som jag tror idag? Kanske måste jag våga lita på att jag är okej? Kanske är det inte mina ben som är tjocka idag utan byxorna som faktiskt är små? Kanske är min kroppssyn så förvriden även idag att jag skulle säga detsamma om mig själv nästa år? För trots att jag "ser det jag ser" idag så har ju jag bevisat att det inte alltid går att lita på?

Det är lätt att vara efterklok och säga att "jag förstår inte hur jag kunde tycka att jag var tjock på den där bilden" - men det intressanta tycker inte jag är hur man faktiskt ser ut utan istället sitt utseende i förhållande till sina tankar om sig själv. Hur man känner sig.

Då kände jag mig tjock i en kropp som var smal. Idag känner jag mig tjock i en kropp som är... tjock? normal? tränad? sund? stor? mullig? okej? Kanske har jag en lika snevriden syn på mig själv idag som jag hade då? Eller är det ens möjligt?
 
På den här bilden tycker jag..? - mars 2014
 
Dessa är mina tankar. Det jag tänker är inte sunda tankar, det är tankar som jag inte kan styra över att jag tänker eller tänkte. Hoppas ingen triggas igång av att se eller läsa detta för som sagt, det är sjuka tankar.

Om det krävdes mod av mig för att posta detta inlägg.
Ni får hemskt gärna berätta om era egna erfarenheter av detta!

STARKARE PÅ IN OCH UTSIDA


Idag har varit en fartfylld dag, precis som jag vill ha den. Tränade med Emelie efter skolan vilket var super roligt. Jag visade lite mer maskiner för henne idag, som jag vanligtvis inte använder längre, och herregud vad jag har blivit starkare i de flesta övningar. Blev helt chockad! Inte för att mitt fokus är att bli starkare men så går det när man vilar och äter mer i kombo av en bra dos (inte för mycket!!) träning :) Och nu är jag hemma och har tryckt i mig en stor laxsallad - sååå hungrig. Och nu har jag magknip för att jag åt så fort, hehe.. 

Jag har fått hur mycket frågor som helst på instagram, facebook och bloggen angående mitt svenska nationella tal. Som sagt, det är mitt nationella och därför ingenting jag bara skickar iväg till en främmande person. Men hör ni av er efter måndag (då jag hållt talet) så kan jag möjligtvis skicka det :)

HAR NI HÖRT? HAR NI SETT? HAR NI LÄST?

-  sizelycklig.se, bedrivs av Hannah Östebo (tidigare biggestloser deltagare) och Jennifer Prim.

För dem är sizelycklig ledordet i livet och innefattar en livsstil som bygger på det viktiga med att älska sig själv och hitta en balans i livet. Många av er som läser min blogg tror jag kan ha myckat att hämta där, som har en ätstörning eller svårighet att hitta glädjen gentemot sig själv! Jag har själv mejlkontakt med Hannah och den människan kan jag säga vet verkligen vad livet handlar om. Fantastisk inifrån och ut!
 
- Ellie Gouldings nya låt "Beating heart"

Denna kommer med all säkerhet bli mitt nya beroende och om två veckor kommer jag lika säkert ha lyssnat sönder på den..


- PT-fias blogginlägg "stopp", om ilskan kring att svartmåla livsmedel för unga människor

 

CYKLA HIT CYKLA DIT


Underbara härliga sommardag. Skulle gärna vara ute i solen hela dagen men jag får nöja mig med att stå i butiken i fem timmar istället. Funkar det med! Nu ska jag dricka upp min supergoda smoothie som jag precis rörde ihop. Puss!

en salig blandning.

Igår gjorde jag en ny liten skapelse och den ska jag fortsätta med, eftersom jag älskar banan. Min syster är rädd för bananer och då menar jag livrädd så därför blir det extra kul att äta. Detta är en blandning av yoghurt, skivad banan, granola, mullbär, incabär, blåbär och jordnötssmör.
Tycker verkligen ni ska pröva - riktigt gott!!

FÖRSTA SKOLDAGEN


Idag så blev det första skollunchen efter lovet. Vitt ris, fortfarande lite jobbigt men det blir lättare! Nu har jag skrivit klart mitt jurudik prov som för övrigt gick rätt bra. En lektion kvar och sedan bär det hem, byta om och åka till jobbet! 

PLEASE DONT STOP LOVING ME

 
Efter min kvällspromenad med Tilda igår så trodde jag att jag skulle kunna somna fort men man kan säga att det blev tvärtom. Igen bra natt helt enkelt. Men jag ska göra dagen bättre genom att för första gången cykla till skolan! På mentala träningen som börjar 8.20 så ska vi göra en fysisk aktivitet så jag har på mig det jag trivs bäst i, träningskläder :)

EN DAG FYLLD AV SOLSKEN

Utsikten från fönstret på kontoret i Karlberg

Alltså nu ska jag påpeka det som alla säkert påpekat idag: VÄDRET. Helt crazy underbart! Att åka och städa var inte alls så jobbigt som det brukar vara ;) Alla äter glass och jag längtar tills jag kan göra detsamma.

Nu ska jag tråkigt nog plugga till jurudik provet imorgon, jag kan i princip ingenting men ibland blir det så.

Ps: (hehe vad längesen man skrev så..) tack för fina responsen på förra inlägget. Ni är bäst! 

Att känna efter och välja träningsglädjen.

Idag mäter vi vår träning och mat som om resultaten är det enda viktiga. Det är pulsklockor hit och appar dit.
Att springa mot klockan är standard och kalorimätaren är huvudfokuset. Pulsen ska vara hög, svetten ska rinna, musklera ska skrika och resultaten ska komma fort. Vi jämför oss med andra, äter proteinshakes utan att egentligen veta varför, går powerwalks på tom mage för att det ska vara "mest effektivt", utesluter livsmedel, väger mat, mäter kroppen och mitt i allt detta glömmer vi många gånger bort: träningsglädjen.

Att mäta sin träning kan självklart vara roligt och ses som en motivationsboost MEN att träna för känslan är minst lika viktigt, om inte viktigare. Vi måste snappa upp den där frihetskänslan som träning skapar - tillåta oss att träna för skojsskull och inte bara för de ytliga resultaten. Ta en promenad i solen för att det är så förbannat härligt, lämna pulsklockan hemma och ta en långsammare löptur i det fina vädret eller strunta i den planerade intervallträningen för att danspasset är så mycket mer lockande - skrattet, glädjen, lyckoruset, ögonblicket. Viktigt.

För träning ska vara kul. Det ska ge oss kraft och energi. Få oss att må bra, vara pigga och friska.
Stanna upp och stäng av jakten efter prestation, resultat och utveckling för att ibland välja känslan.
Njuta av det du är och känner idag - oberoende av förbättring och resultat.
 
 
Idag dansade jag loss för glädjen, för känslan av att kunna sätta de där dansstegen som i början verkar så svåra, för att den positiva energin i salen sprider av sig, för att glömma prestation och fokusera på känslan. Jag är glad.

Som ett avslut på ledsna miner

Det har varit en tuff helg men jag känner att morgondagen kommer ge en bra start på veckan. Jag är ledig från skolan och kommer kunna fokusera på att plugga. Bortsett från att träna och städa kontoret ;) Men att få sova ut imorgon ska bli guldvärt, det har jag inte gjort på hela lovet, så utvilad kan man inte säga att jag är..

Hur mår ni? Jag fick ett påskägg igår som jag ska försöka ta tag i nästa helg - godis är ju till för att ätas, eller hur? Men idag har pappa fyllt år så det blev god mat ändå, som vanligt :) Fläskfilé, klyftpotatis och rotsaksblandning. Ett bra avslut helt enkelt! Nu ska jag snart släcka - imorgon ska jag på "easterdance" i 75 minuter som startar 10.30! (Om jag är vaken dvs..) Ska bli galet kul :)
 
Grattis pappsen!

NÄR ALLA ÄR UTE I SOLEN

Idag prövade jag att köpa nya mat, det var gott men inte lika gott som mitt gamla vanliga! ;)
Världens bästa tjej <3

THE SUN I SHINING


Nu sitter jag på bussen. Det är så varmt ute så jag var tvungen att ta av mg jackan. Hur underbart?

KVÄLLENS SYSSELSÄTTNING


Som sagt, igår tappade jag ju ut min vattenflaska i hela väskan (det gick bokstavligen att vrida ur mina handskar) och efter att ha haft den på tork i en dag så märkte jag NU att ALLA kvitton är blöta. Som sagt, paniken som uppstår när man heter Victoria och reklamerar allt som jag äger. Så upp på tork även med dem! 

Nu ska jag sova. Pappsen fyller år imorgon så det blir att gå upp 6.30 och därefter dra vidare mot jobbet :)

VAD ÄR DET NU FÖR DAG


Jag är en riktig blekfis, men tillskillnad från många andra så bryr jag mig inte. Jag hatar att ligga och pressa i solen och skulle inte på långa vägar utsätta mig för det bara för att bli brun. Hehe.

Jag är inte så jätte mycket för påsk men det märktes att andra är det, då vi var extremt få på corepulse imorse. Inte för att jag klagade ;)

Hoppas iallafall ni har ätit gott och tagit det lugnt! Nu ska jag på med kläderna och få i mig mat.

LET'S DANCE


Kvällen blev tillslut lite bättre. Är hemma hos Tilda och tittar på let's dance samtidigt som jag äter naturgodis. Ja, det är påsk och känner man sig inte manad att äta all påskmat som alla andra gör så är det minsta jag kan göra att utmana mig lite.

Detta tar sig till en överdrift.Idag prövar livet mig. Dagen börjar med att vattenflaskan läcker ut i hela träningsväskan. Jag kommer sedan hem och råkar spilla ut en hel burk diskmedel på badrumsgolvet. Därefter ska jag åka till jobbet men upptäcker att inga nycklar är hemma. Pappa kommer sedan hem för att lämna nycklarna och när jag en timme senare står i porten utanför kontoret upptäcker jag att det är hemnycklarna jag håller i handen. Blev så ledsen och grät för tjugonde gången idag. Kommer inte hinna åka och städa imorgon eller på söndag eftersom jag jobbar i butiken hela helgen så bägaren rann helt enkelt över.


Så nu har jag promenerat runt i stan ett bra tag, besökt ett tiotal icabutiker och är påväg mot den elfte. Sen ska jag hem och äta middag, en god sådan.


Tillsammans vågar vi känna.

Att känna sig ledsen, arg och besviken är en del av livet
Att våga känna ledsna känslorna i sin ärlighet och ge utlopp för dessa
Att få ur sig aggrition, sorg och besvikelse innan bägaren rinner över
Viktigt, coolt och modigt.

Men viktigt är det också att våga känna sig glad
Att ibland fokusera mer på det positiva i livet och lita på att det är okej
För alla är vi värda att vara lyckliga och skratta ibland

Jag har tidigare pratat om inställning och hur viktig den är
Att välja att ha en positiv inställning har gjort mycket gott för mig
Istället för att tänka "jag har så här långt kvar i min ätstörning" 
så kan jag tänka "tänk vilka framsteg jag gjort"

Att välja den positiva inställningen utesluter såklart ibland inte ledsna tankar
med all rätt; va ledsen, skrik och gråt. Men det är så lätt att man låter den biten ta över
Och med för stort fokus på det negativa förlängs ofta processen i ett tillfrisknande

Våga låta dig själv skratta med jämna mellanrum trots att livet känns oerhört tungt
Våga gå ut trots att du känner för att tionde dagen i rad ligga och gråta ensam i din säng
Våga för en gångs skull välja den lättsamma tacksamheten framför den djupa besvikelsen

Jag lovar, det kommer göra gott.,

IDAG GÖR JAG VAD JAG VILL.


Detta ser kanske inte så gott ut men jag lovar, det var gudomligt. Naked juice bars wraps är to die for. Nu ska jag torka tårarna, hoppa in i duschen och samla kraft för att göra den här dagen positiv. Glad påsk på er <3

LÅNGFREDAGEN

Jag kan ju så gott som säga att denna dag inte började så bra, för första gången på länge. Blev jätte irriterrad på en massa dietsnack igår under släktmiddagen så det förstörde ela min kväll och gjorde att jag även idag vaknade väldigt irriterad. Och sedan påväg till gymmet läckerhela min vattenflaska ut i väskan. Men sen möts jag av det här, allt som världens bästa instruktör Malin har fixat.

ATT INTE BLUNDA FÖR DET SOM ÄR

Jag sitter och tittar bak i arkivet. För ett halvår sedan skulle jag aldrig vågat göra det - jag skulle skaka, gråta och hata mig själv. Men idag är jag så pass stark att jag kan titta på gamla bilder från när jag tränade som mest och åt som minst utan att trigga igång dumtankarna allt för mycket - och om någon dum tanke kommer fram så kan jag oftast vända den till positiv.

Men det betyder inte att jag inte blir ledsen av att titta och läsa. Klart jag blir ledsen när jag idag har kommit till insikt om saker som jag då inte alls var medveten om. "En gång fick jag frågan, får du ångest om du hoppar över en träning? Det självklara svaret var då: det har aldrig hänt, så jag vet faktiskt inte" (december 2012) - när jag skrev detta var jag stolt, jag kunde ändå på något sätt tycka att min diciplin var rätt cool. Men idag vet jag att beteendet var sjukt. Eller inte beteendet i sig utan tankegången runt omkring den. Hade scinariot varit med anledningen av att jag älskade träningen och fick sprudlande energi av den så fine, beteendet hade kanske inte varit så sjukt. Men nu var det inte så. Anledningen till diciplinen präglades av ångest, självförakt, rädsla för misslyckande och hat gentemot mig själv. Det fanns ingen glädje i det jag gjorde - jag gjorde det bara för att jag skulle slippa ångesten och bli lycklig = smal (vilket jag trodde man blev för två år sedan).

Främst varför jag idag inte känner samma sug till att återgå till det som var beror på att:
- Jag är medveten om hur olycklig jag var. Ingenting var längre roligt, inte ens träningen. Ätstörningen gjorde att vänner, familj, intressen och skola blev helt ointressant - det enda som spelade roll var att prestera och bli smalare. Jag blev aldrig nöjd vilket gjorde att jag bara fortsatte och fortsatte, tills jag insåg att: man blir aldrig nöjd så länge man har en ätstörning som kontrollerar en!
- Det var som ett heltidsjobb kryddat med konstant ångest och oro. Allt planerades in i minsta detalj och för att kunna göra detta prioriterade jag bort allt annat som stod i vägen. Inget var så viktigt som att träna och ha kontroll på maten.
- Jag har insett att lyckan inte sitter i jeansstorleken och känner därför inte samma sug till att bli smalare. Jag vill istället bli gladare, friare och starkare, främst i själen. Och vägen dit kräver arbete med insidan.
- Jag har fått smak på livet igen och tycker att det är fantastiskt att leva utan den konstanta ångesten som hela livet förut bestod av. Bara det att kunna äta och våga säga att det är gott, utan att tvinga sig själv att tro att man kommer tappa kontrollen. Eller att kunna säga ja till en vän när träningen egentligen var inplanerad, bara för att kvalitetstiden med en vän ibland är viktigare - det är så fantastiskt.
- Jag har förändrat min syn på begreppet hälsa och vill uppnå en så långvarig balanserad livsstil som möjligt snarare än en periodbaserad. Jag börjar hitta mitt sätt att vilja leva på - som fungerar i längden.

Det jag nu vill tydliggöra är att detta är ur mitt perspektiv, utifrån mina erfarenheter och tankar som jag har idag. Efter varje dag som går blir jag lite lite friskare i både tanke och kropp och då förändras också mitt perspektiv på hur jag förhåller mig till hälsa. Idag är jag skeptisk till de faktorer som byggt upp min ätstörning (hög dos träning och dieter) men ju friskare jag blir desto mer normaliserad bli också mitt perspektiv och förhållningssätt till hälsa. Nu säger jag inte att jag om ett år kommer förespråka dieter och konstant träning, men snarare kunna bli mer partisk till ämnet. Kunna acceptera och förstå att vi alla har olika behov som tillgodoses på olika sätt. Att vissa människor faktiskt kan träna varje dag UTAN ångest och äta nyttigt UTAN dåliga tankar. Jag är fortfarande väldigt nergrävd i mina matproblem så jag har svårt att se hälsa ur andra synvinklar än utifrån mina egen bestående av dåliga erfarenheter.

Kom ihåg hörrni att ALLTING börjar inombords. Ni måste börja med att älska er själva (ja ÄLSKA!) för att sedan kunna uppskatta allt det fina med er och erat liv.

KROPPEN BEHÖVER BRÄNSLE


Att fylla på med energi efter träning är jätte viktigt. Jag kan tycka det är väldigt jobbigt då det känns som att det blir "för mycket" eller "extra" men det är bara dumma tankar. Att hoppa över förmiddagsmellisrt känns bra men att äta alla mål under dagen känns som mycket? Orimligt! Går man upp tidigt så rör man på sig mer och då behöver man mer energi, det säger ju sig självt? 

Idag fyllde jag på med en smoothie från froosh, jätte god :)

DETTA KÄNNS BRA I SINNET


Morgonträning dagen i all ära. Skillnaden med för 1,5 år sedan är att ångesten är lika med noll, som då va 100000. Bara tanken av morgonträningen (spinningen) innan skolan får mig att bli uppriktigt ledsen. Nu sla jag iallafall göra om och göra rätt - med glädje! :) Ska ta bussen till centrum nu och sen möta upp Emilie, woho. 

BUT FIRST LET ME TAKE A SELFIE

Glada jag som bjuder på en selfie för första gången på evigheter?

Glad är jag iallafall och då tycker jag att jag lika gärna kan sprida den glädjen genom kameran. Kram på er!

VÅREN ÄR HÄR FÖR ATT STANNA


Hej mina fina!

Jag har ett himla flyt just nu. Jag mår mestadels bra, har energi, tränar med
glädje, vilar utan ångest och vänder så mycket tankar till positiva. Ett himla arbete för hjärnan men oj så värt det. 

Igårkväll efter att ha betat av en del skolarbete så satt jag och skrev. Försökte formulera mina känslor i ord men jag postade bara utkast efter utkast. Det finns mycket jag vill skriva men ibland har även jag svårt att få ner det i text.

Och imorse vaknade jag upp och bara kände att den här dagen skulle bli så jäkla bra. Och trots att jag bara fick ta del av solen påväg till jobbet så är jag glad ändå. Alla människor är så glada som kommer in i butiken och det smittar av sig!

MORGONHETS

 
När man vaknar för sent och tror att man ska hinna ändå så blir det alltid stressigt i slutet. Typsikt mig..
Men nu är jag klar för jobb :) Hoppas ni får en fin dag!

MIDDAG MED KUSINERNA


Idag blev jag bjuden på middag hos min moster. Supergott! Nu är det dock bråttom hem för att slänga sig framför tv:n :) Min chef smsade mig idag så det blir jobb imorgon 11-18! Fullt ös alltså..

NYTT OCH GOTT


Idag åt vi lunch på foodcourten och jag tog en ceasarsallad som var SÅ god! Kommer definitivt äta den igen! :)

TODAY IS A GOOD DAY


Idag tränade jag och Emelie tillsammans igen! Det blev en lång stund eftersom vi hade så himla kul. Nu ska vi äta lunch och sedan ska jag träffa efterlängtade Sanna :)

ATT VÅGA LADDA UPP MED STOR FRUKOST
Idag när jag vaknade kände jag att det var en perfekt dag för en stor frukost. För nu de senaste dagarna har jag sett frukost som ett bränsle för att orka med allt jag gör, snarare än något att dra in på. Och OM det var gott!

ATT UPPSKATTA DET LILLA


Det är skönt att åka hem från jobbet när det fortfarande är ljust ute. Mörker gör mig trött, nedstämd och kall. Och nu känns det verkligen som att de ljusare tiderna är här för att stanna. Ingen kan vara gladare än jag!

Nu ligger jag i soffan och äter mitt kvällsmellis framför mästarnas mästare. Känner mig som en död sill så jag kommer nog slocka tidigt ikväll. Men vad gör det? Längtar till det som morgondagen har att erbjuda! :D

HELLO HUNNY

 
Igårkväll damsög jag, damtorkade och bytte lakan i mitt rum innan jag somnade. Det gav å mycket bättre förutsättningar för denna söndag idag. Jag är så glad och taggad på livet helt enkelt och små saker kan göra stor skillnad!

Och på det så är jag så himla exhalterad på att jobba idag. Men först ska jag träna efter att ha avnjutit den här frukosten. Och jag åt den också när mamma satt med, de flesta av er vet ju hur svårt jag haft för att äta inför min familj.. Dagen börjar bra alltså! :)

SMÄRTA OCH HJÄRTA

Det finns nog få saker i livet som gör så ont som psykisk smärta. Fysisk smärta kan de flesta ta, mycket av, men att känna något psykiskt, om det så är en vän som bedragit en eller pojkvännen som gjort slut, det känns så mycket mer. Ett hjärta som blöder i jämförelse med en spark i magen som får en att ligga medvetslös på marken, ett sprucket hjärta är så mycket mer skrämmande. För att känna något fysiskt varar för stunden, det kan ta tid, men den fysiska smärtan försvinner oftast så småningom. Psykisk smärta kräver bearbetning, den kräver tålamod, den kräver styrka och mod. Och kanske viktigast, den kräver att du vågar känna, igen. Och ibland försvinner den inte ens, utan kräver att man lär sig att leva med den.

En föredetta vän till mig sårade mig på så många plan att jag tillslut sa upp vänskapen med henne. Vi hade delade meningar om huvudreglerna inom vår vänskap och en huvudregel som bryts varav vänskapen vilar på är för mig en vänskap värd att avsluta. Idag har jag förlåtit henne, inte för att hon förtjänade det utan för att jag skulle kunna gå vidare, men jag kommer fortfarande ihåg smärtan jag kände då som igår. Det hon gjorde bakom min rygg var inte det som gjorde mig sårad i sig, utan det var det faktum att min tillit och förtroende till henne hade bedragits på grund av det hon gjorde. Hennes fysiska handling skapade en psykisk smärta inom mig. Men hade hon inte varit en vän jag hade litat på så hade jag troligen inte blivit sårad. Ännu en gång, med känslor inblandade blir bearbetningen efteråt tusen gånger jobbigare.

Och detta får mig att tänka på alla gånger då människor gjort fysiska handlingar som resulterat i psykisk smärta, i jämförelse med alla gånger då människor tänkt psykiskt känslomässiga tankar men avstått ifrån den fysiska handlingen. Som att exempelvis titta och tänka men inte röra personen för att pojkvännen sitter bredvid. Jag har aldrig varit med om en situation då en kille varit fysikt otrogen mot mig men jag är nästan säker på att skulle han gå och få känslor för en annan tjej, "titta men inte röra" samtidigt som han hade mig så skulle det kännas tusen gånger mer än en fysisk otrohet varav ingenting betydde något.

Med känslor inblandade, om det så är en vän som bedragit en eller pojkvännen som gjort slut så känns det så mycket mer. Fysiska handlingar kan skapa psykisk smärta men om handlingen inte betyder någonting är den så mycket lättare att bearbeta.

ATT VILJA HA KVALITEÉR SOM ANDRA HAR

"Jag vill också vara sådär" och "Jag vill också kunna göra det där", hur många gånger har man inte tänkt så?
Det finns så många exempel på tillfällen då jag velat byta bort mina egenskaper mot andras. För att dem i stunden verkat vara så himla mycket bättre. Tanken om att: vara en långdistans löpare istället för en person som föredrar kortare intensivare sträckor. Kunna ta vardagen med en klackspark och inte reflektera över allt i minsta detalj. Vara en person som vet vad jag vill göra i framtiden istället för att vara osäker på allt och ingenting. Vara sådär duktig på något specifikt istället för en medelmåtta på allt. Det finns många exempel..

Någonstans måste vi komma till insikt. De flesta av oss har någon gång haft ett mål som vi uppnått, eller hur? Vi har trott att lyckan kommer som ett brev på posten när det där målet om viktnedgång, mer pengar, bättre betyg, ny hårfärg eller en märkesväska bockats av på listan. Den där ständiga strävan att "bli bättre" och "passa in" visar sig sen inte alls vara nyckeln till lycka. De där pengarna fungerar i slutändan inte som ett botemedel på smärta, viktnedgången får en inte att bli gladare om man inte tycker om sig själv som man är och väskan är bara en pryl som gör en glad för stunden.

Strävan efter att bli bättre, må bättre och vara bättre tar aldrig slut om man inte börjar med en själv på insidan. Det finns alltid något man vill ändra eller få mer av och oavsett hur bra man blir eller hur mycket man har så är inte det en grundsten till lycka om lyckan inombords inte finns där. Självklart kan pengar göra livet lättare men i slutändan kan man inte mäta lycka i pengar.  - "Lycka kommer man inte fram till, det är ett sätt att färdas"

Vi människor kommer nog alltid sträva efter att göra bättre ifrån oss och det är ju fantastiskt. Att utvecklas. Men någonstans måste vi inse att vi duger som vi är, oavsett våra kvalitéer. Problemet uppstår då vi blir beroende av att prestera bättre för att känna oss bättre och känner oss värdelösa när vi misslyckas. Att vara avundsjuk är något man kan bli av med, desto mer man tycker om sig själv desto mindre avundsjuk blir man på andra. För summan av kardemumman blir då att man själv tycker att man duger som man är!

DETTA ÄR VAD JAG KALLAR HIMMELRIKET

 
På bilderna ser ni dagens storshopping. Efter dagens lunch med Ebba så skulle jag in till Karlberg för att städa kontoret och av en ren slump gick jag in på blueberry för att köpa ett mellis. Då möts jag av utförsäljning varav det var 60 % rea på hela sortimentet. Jag började nästan gråta, så glad blev jag. Först köpte jag några bounce bollar och mullbär och gick till kontoret men efter att jag hade ätit en boll så var jag tvungen att gå dit igen och köpa mer. Det blev tillslut 14 bouncebollar, 2 påsar mullbär, en påse inkabär, hampaprotein och hampafrön.

Denna dag blir bara bättre och bättre! :)

IT'S TIME FOR DINNER


Och världens godaste också. Nu ska jag ta mina ben till centrum och möta upp Patricia :)

FREDAGSLYCKA


Hej mina små kycklingar! Så nu ska jag berätta om min dag föe den har hitills varit totally awesome: vaknade på rätt sida och varierade min frukost en aning. Skolan var kort och när jag sedan åt lunch så såg jag till att äta tillräckligt för att ladda upp bra och ha energi till träningen. Tränade i kista idag eftersom jag känner varenda kotte på sats i sollentuna och dessutom är kista tusen gånger fräschare. Var på SÅ bra humör och hade SÅ kul under träningen. Jag är SÅ glad att träningen inte är ångestladdad längre!!!!!!!!! Efter drygt en timme som jag som vanligt tyckte räckte gott och väl gick jag till life och köpte min nya obsession, en bounce boll. Den är fantastisk och ni bara måste smaka den. Sen fick jag magknip men nu har den avtagit. Och ikväll ska jag äta kycklingspett, träffa Patricia för första gången sedan USA och kanske äta NATURGODIS. Det är ju fredag och veckans utmaning är inte gjord än? Känns som jag gör SÅ många framsteg nu och det får mig att må SÅ mycket bättre!

Och så har jag ju er som peppar mig hela tiden. Ni är totally fantastic! :D

HEJ PÅ DIG EFTERLÄNGTADE FREDAG


Trots att vädret inte är på topp så är det ändå fredag och det innebär en bra dag. Den här dagen har börjats med en superfrukost och snart ska jag till skolan. Två lektioner kvar tills påsklov! :)

ATT INTE SPENDERA FÖR MYCKET


Idag är jag ekonomisk. På många sätt planerar jag väldigt mycket och min budget är också en del. Har jag tid att ta med mig mat till jobbet så gör jag det och vet jag att jag jobbar flera dagar en vecka så bestämmer jag att jag får unna mig en lunch från ett café en gång. På helger kan det göra en dag så mycket bättre! Men idag fick det bli budget och inte klagar jag på kycklingspett!

VARDAGSLYX


När mamma överraskar och köper hem mina favoritkycklingspett blir dagen helt plötsligt tusen gånger bättre. Jag är inte mycket för rent kött av olika anledningar, främst för att jag inte tycker det smakar så gott, så kyckling, köttfärs och fisk är vad jag föredrar.

Nu kommer Jenny strax och hämtar mig och sedan ska vi till skolan för en religionslektion varpå jag därefter ska jobba 13-20.10 :)

Att vara stolt över sig själv.

Victoria Schattauer. Det är jag. Jag är i slutet av mina tonår och har på fredag två månader kvar tills jag står med studentmössan i handen och skriker av glädje. Studenten alltså. I dagsläget är jag sådär obehagligt skoltrött men jag försöker hålla ut så gott som jag kan de sista månaderna. I Augusti 2013 sa jag upp mig på Mcdonalds och med rätt inställning lyckades jag få ett nytt jobb hos Lagerhaus bara två månader senare. Jobba gör jag ofta med glädje och kollegor har jag haft tur med. Ibland kan jobbet bli alldeles för intressant med tanke på skolan som jag också går i men jag tycker ändå att jag tar mitt ansvar och inte skenar iväg allt för mycket. Mitt i allt detta har jag under hösten gått i behandling för en ätstörning som tagit musten ur mitt liv alldeles för länge. Mitt träningsberoende och maniskt ätande var en av anledningarna till uppsägningen hos Mcdonalds men mitt nuvarande jobb har blivit en motivation till ett friskt liv då flexibilitet och spontanitet är a och o inom jobb branschen. Mina tankar har jag arbetat med varje dag för att både vända, påverka och hantera och allt slit har gett utdelning allt efter som. Idag känner jag mig själv bättre än någonsin och börjar sakta men osäkert se ljuset i andra sidan av tunneln. Jag har skrivit i den här bloggen i snart sju år och får ofta höra att jag inspirerar och motiverar er till ett friskare liv. Tidigare intressen förlorade jag mycket av då träningen och maten tog över mitt liv men nu börjar jag se tendenser till att intresset för musik och kläder kommer tillbaka. En del av mig känner rädsla men eftersom jag kan påverka min tankeverksamhet så pass bra väljer jag att känna befrielse. Drömmar har jag många av och mitt ständiga arbete till en bättre självkänsla gör att jag vågar drömma större. Jag tycker inte om att läsa morgontidningen men som kompliment tittar jag på nyhetsmorgon varje dag. Jag har slutat att väga mig sedan ett par månader tillbaka då jag kommit till insikt om att mitt välmående inte bestäms av siffran. Prestationsångest är en stor del av min vardag, inte minst inom träningen, men med ansträngning jobbar jag även med den dagligen. Jag är bra på att hålla ordning och tappar inte bort saker i första taget. Som person är jag omtänksam och har lätt för att kunna sätta mig in i andras situationer. Jag skäms ibland över att att jag letar fel hos andra människor för att själv må bättre men eftersom jag aktivt jobbar med att få bättre självkänsla avtar också det behovet. Jag är en människa som precis som alla andra inte är perfekt men som ändå känner sig jävligt bra idag. Och bara för det är jag värd allt detta. Värd att vara stolt över det jag är som jag är. För de senaste två åren har varit världens läskigaste bergodalbana men jag har ändå aldrig gett upp och det är fan värt en applåd. Tack Victoria!

Inspirerad av Michaela Fornis blogginlägg: "att vara stolt över sig själv."

WHEN LOVE TAKES OVER


Mammas köttfärslimpa är to die for. Och nu ska jag hoppa in i en varm dusch, städa rumet och ligga och chilla med datorn. Detta har varit efterlängtat sedan i lördags. Imorgon är det första sovmorgonen på en vecka också. Det behöver jag.

För mina smaklökar är nöjda nu

 
Ett tal och en redovisning senare är jag som klar för påsklov, mitt sista lov någonsin. Lunchen åt jag med glädje i skolan då det var panerad fisk som jag nu för tiden kan äta utan problem. Och med tanke på att jag för ett åtta månader sedan började skaka och greps av panik så fårt jag tänkte på att äta panerad fisk var det en sån befrielse att idag kunna äta det och tycka det var gott. Och att sedan för att göra dagen lite bättre mötte jag upp min kollega Emelie för att låta musklerna jobba lite (som säkert läser detta nu? hihi). Och denna lilla boll fick bli världens godaste mellis. En bra dag helt enkelt! :)

När sommaren är påväg och det snackas bikinikropp

Nu när April är här är det inte långt kvar till sommaren. Och sommaren för många innebär en snygg bikinikropp som ska skapas några månader innan det är dags att visa upp den. Är man en person som lever med en ätstörning kan allt detta snack upplevas som väldigt triggande. Helt plötsligt försöker ens tankar uppmana en till att träna mer, äta nyttigare och sova mer - plötsligt struntar man i att utgå ifrån sig själv och väljer ut de delar man vill framhäva, för att göra ätstörningen nöjd. Att då jämt och ständigt höra om träning, mat, dieter osv. som man själv försöker koppla bort gör det hela betydligt svårare. Till en början, när man är som mest tillgänglig för att triggas igång bör man undvika de saker i omgivningen som får tankarna att snurra hej vilt. Och när man sedan känner sig redo och kan hantera sin tankemönster bättre så kan man välja att acceptera andras beteenden. Att påverka dem kan vara nästa steg men helt lätt är det inte alla gånger och heller inte nödvändigt.

För ett år sedan gick jag till toaletten på skolan och grät om det pratades för mycket om mat i matsalen när jag åt. Det kunde vara minsta lilla, som att en kompis sa att hon blev jätte mätt och jag visste att jag hade ätit mer än henne, då kände jag mig helt plötsligt jätte tjock och drog slutsatsen om att jag behövde börja äta mindre igen. Eller att någon bara konstaterade att dem inte sett mig på gymmet under veckan. Då fick jag direkt panik och kände mig tvingad att åka till gymmet direkt. Jag var ju den där hälsosamma typen som alla visste tränade, vad skulle hända om deras bild av mig förändrades?

För ett år sedan undvek jag att hamna i situationer där jag visste att tankarna triggades igång. Hörde jag någon prata om kalorier på bussen satte jag direkt in hörlurarna. Att undvika allt detta som idag är en så stor del av samhället tog extremt mycket energi i från mig. Idag är det en fantastisk befrielse att inte alls bli påverkad på samma sätt. Mycket av min tankeverksamhet går fortfarande åt mat och träning, men inte på ett sånt sätt att jag inte kan fokusera på annat. Oftast krävs det ansträngning för att bibehålla tankarna positiva men oftast lyckas jag.

Det krävs betydligt mer för att mina dumtankar ska triggas igång och jag aktivt ska lyssna på dem. Idag älskar jag helhetsbilden av ett hälsosamt liv och där finns det för mig inga kalorier, regler eller måsten inblandade. Detta innebär dock inte att dessa inte finns i mitt huvud, för självklart är det en del av min ätstörning - men något jag försöker komma ifrån. När någon i min närhet pratar om att frukosten "precis gick ihop kalorimässigt" så kan jag idag lyssna utan att ta åt mig. Istället för att tänka: "shit, jag åt mer än sådär" så tänker jag: "jag vet vad som är bäst för mig och kaloriräkning är inte en del av min livsstil". Ibland konfronterar jag men känner jag inte för det så struntar jag i det. Jag känner mig inte tvungen att argumentera för mina åsikter utan kan istället avika och observera - jag vet vad jag tycker och det räcker för mig i de flesta lägen. Frågar någon mig om hur jag tänker i vissa frågor så svarar jag mer än gärna, men jag har inget behov av att motbevisa någon annan för att tillfredsställa mig själv. Jag vet vad jag tycker och det räcker gott och väl för mig.

Jag är en bit på vägen och att kunna känna så är underbart. Det hade jag aldrig trott för ett år sedan när jag blev gråtfärdig av minsta lilla. Tog åt mig som att nyhetsmorgonpratarna syftade på mig när det kom till att "så undviker du att bli fet av all julmat". Självklart kan tanken om sommaren och utseendet ibland slå mig som en käftsmäll men då kontrar jag istället med livet, välmåendet, lyckan och insidan som inte på något sätt handlar om endast utseendet. Kram och godnatt på er <3

BECAUSE I CAN


När det finns färdiglagat ris hemma, varför ska jag då stå och göra potatis eller bulgur? ;)

UNTIL THEN, LETS WORK


Åh idag är en bra dag. Visserligen är jag lite trött men det gör ingenting. Hann skypa med min barndomsvän Louise innan jag åkte till jobbet nyss. Hon är i Australien och eftersom jag planerar att åka dit när skolan slutar och plånboken tillåter så är det extra kul att få tips och höra hur hon har det. 

Nu ska jag äta upp mitt mellis. Riktigt skönt att kunna anpassa maten efter jobb, och inte tvärtom! :)

I'M STRONG ENOUGH

Idag är en ny dag och för mig innebär det nya krafter.
Jag börjar dagen med en frukot som jag faktiskt knåpade ihop på några minuter. Varför? För att jag kan!

Q/A

Kan inte låta bli att fråga om du har pojkvän? :) Skivan såg jätterolig ut :D

Jag tror jag vet vilken bild du syftar på ;) Jag är så singel som man kan bli, Victor som ibland brukar dyka upp på bilder här är into killar hihi. Tackar, den var så lyckad!

Hej!
Först måste jag säga att jag har följt din blogg ganska länge nu och vilken förvandling du gjort med din ätstörning och allt! Keep up girl!

Sen har jag hört att man inte ska träna mer än 2 muskelgrupper på samma dag/pass? Stämmer detta och hur gör du? Är det ok att träna tex, armar, mage och ben på samma pass?

Jag har väldigt stor varation i min träning just nu, vilket jag vill bibehålla för att inte hamna i beteenden som är dåliga för mig, och därmed tränar jag inte ren styrketräning ute i gymmet mer än en gång i veckan. Det varierar självklart men att träna det som jag känner för är a och o för tillfället. Därav delar inte jag upp mina muskelgrupper som jag gjorde förut, eftersom jag inte tränar styrketräning ute i gymmet alla dagar i veckan. Tränar man däremot styrketräning ute i gymmet väldigt ofta anser jag att dela upp sina muskelgrupper kan rekommenderas. På så sätt får musklerna vila upp sig inför nästan vecka om man nu exempelvis har ett schema man följer.

Så för att tydliggöra: eftersom jag tränar styrketräning på olika sätt och inte bara ute i gymmet så väljer jag att se den ur sin helhet även när jag är ute i gymmet själv. Det är inte ofta jag längre utför samma övningar likadant som för ett år sedan, ex. sitta i en maskin och jobba med armarna. Däremot har jag utvecklat många övningar som passar mig väldigt bra för att få med större delar av kroppen och spara tid. Istället för att kanske jobba med triceps med hjälp av hantlar väljer jag oftast gummiband så jag både får med rörligheten och kan jobba med musklerna under förlängning. Nu säger jag inte att detta är rätt, men snarare mitt sätt :) Jag tycker som sagt om att se kroppen ur sin helhet då det för mig är bästa sättet att uppnå en stark och glad kropp på lång sikt. Som svar på din sista fråga: självklart är det inte rimligt att du varken orkar eller hinner träna alla muskelgrupper på ett träningspass (jag väljer ju också ut vad jag vill fokusera mer på vissa dagar, bara det att jag ändå utför övningarna så pass att alla musklergrupper får jobba mer eller mindre i både balans, styrka och rörlighet) men det beror som sagt på hur man själv tänker. Jag tänker helhet och inte 10 övningar per muskelgrupp utan istället alla övningar där de flesta muskler är inblandade :) Kroppen är ju ett system som hänger ihop. Hoppas du fick svar på din fråga! Kram och tack!!


Hej hej du! Jag har sedan ca 1 tbx följt din blogg. Jag har nu varit ärlig mot mig själv och accepterat att jag har en ätstörning som rubbar och förstör resten av mitt liv (ej anorexia, bullimi, utan mer hetsätning och sen ingen mat alls två dagar i sträck, osv). Jag är nu trött på att leva på detta vis (haft dessa tankar ca 2 år tbx) och skulle vilja prata med någon som kan hjälpa mig. Orkar dock ej prata med mina föräldrar (än!) om allt detta, de har ibland svårt att förstå och sätta sig in i min situation. Så hur gör jag om jag vill prata med någon om detta, utan att blanda in mina föräldrar på en gång? Hoppas du svarar:) Tack för en bra blogg, du är grym! Sluta aldrig kämpa, kram<3

Vad modigt och starkt av dig att ha kommit till insikt om ett problem som du nu vill förändra. Styrkekramar till dig!

Självklart kan det vara jätte jobbigt att prata med föräldrarna när man är uppe i en process som redan är tuff, så att börja med det tycker jag inte är nödvändigt, som du säger. Har du möjligtvis någon förstående vän som du skulle kunna prata med? Det skulle kanske vara att rekommendera i första hand för att sedan gå vidare till: skolkurator? När jag upptäckte mina problem hade jag kontakt med en kurator på skolan för att få vägledning. Jag hade inte så bra koll på vad som var fel i mina tankar och mitt beteende så där fick jag det lite klargjort. Sedan hjälpte dem att kolla upp ätstörningskliniker i stockholm då dem ansåg att jag behövde professionell hjälp. Ungdomsmottagningen är också bra att börja att ta kontakt med. På dessa två ställen behöver föräldrarna inte bli inblandade utan ditt tillstånd (om det inte är livshotande) - men bup och ätstörningskliniker behöver dock föräldrarnas godkännande om du är under 18 år.

Jag tycker att du ska börja prata med någon vuxen på skolan (det låter klyshigt men jag lovar, det ska inte underskattas!) för att få vidare hjälp eller bara prata av dig och tillsammans hitta något som passar dig. Jag finns på min mejl: victoriaschattauer@hotmail.com så det är bara att mejla om du vill prata eller behöver hjälp. Du är superstark och modig som vågar ta tag i detta, jag tror på dig! Kram <3

ONT DET GÖR ONT DET GÖR ONT


Bjuder på en halvcharmig mobilbild i mitten av en magknip attack. Har så ont av någon anledning :( Undra varför?

FÖR HÄR KOMMER JAG

 
Jag är typ chockad för att jag klarade av att gå till första lektionen idag och även den sista. På mentala träningen mediterade vi i 30 minuter varav jag faktiskt var pigg efteråt. Och därefter åkte jag Ebba och Tilda till Ica Maxi. Jag köpte celsius så nu är jag laddat för träning ikväll. Men först middag givetvis. Mamma hade gjort kyckling i ugn när jag kom hem så det fick bli det med sallad, couscous och pesto. Supergott! 

Nu ska jag iväg och dansa loss (inte för att jag är någon höjdare men jag hoppar istället för att röra höfterna)!

VI ÄR LADDADE


Sitter på näst sista lektionen och rullar tummarna. Denna får höra lektionen lite bättre, rawbites är bäst helt enkelt!

IDAG ÄR JAG STOLT ÖVER MIG SJÄLV

Att våga, det är vad allt handlar om. Man måste våga för att vinna. För att göra framsteg och bli bättre. Må bättre. Idag vågade jag något som jag aldrig i min vildaste fantasi trodde att jag faktiskt skulle våga, IDAG. Jag åt pasta, HEMMA. Jag kokade pasta i mitt kök  utan att någon tvingade mig. Tilda var med mig på telefon och hade jag något skjutit upp denna utmaning ännu en vecka.

Så hur gör man? Man bestämmer sig. Ger sig faan på att man vågar och klarar av att utmana sig själv och sina tankar, och faktiskt vinna över dem. Man tänker på vad utmaningen kommer leda till och hur den gång efter gång kommer bli lättare och tillslut inte vara ångestladdad.

För pasta är inte farligt. Det är inte onyttigt om man äter det i lagom mängd. Det är inget som gör att man rasar upp i vikt bara sådär. Däremot är det onyttigt att vara rädd för att äta det. Undvika det för att skippa ångest. Det är ohälsosamt att mat är ångest.

Jag är så stolt över mig själv idag. Detta var första steget. Och jag kommer inte tappa kontrollen. Nej jag kommer bara hitta balasen. Heja mig!

BRCAUSE IT'S SUNDAY!


Upp 8.10, äta frukost, cykla till stationen, jobba 9.00-17.00, åka hem, äta middag, springa till gympan, åka hem, duscha, dö ;) ska verkligen försöka äta pasta ikväll innan träningen. Är redan så nervös. Gaaahh ska jag våga?!?!

TACK SL FÖR ATT DU ÄR MIN VÄN IDAG

Hallojsan! :) Idag har verkligen varit en dag att uppskatta. Jag och Emelie hade riktigt kul på jobbet och när jag efter stängning skulle till kontoret så möttes jag av Miranda och syrran. Nu har jag varit på vift tillräckligt idag så nu blir det hem, lägga sig framför tv:n och sova gott. 

Tänk hur lite som ibland kan behövas för att livet ska vara sådär underbart. En säng bara, det är allt jag behöver ikväll. 
EN BRA LÖRDAG


Det känns riktigt jobbigt att inte ha jobbat på drygt en vecka. Detta har ju blivit som mitt andra hem! Så efter ett "fyihelvetes hej mjölksyra jag mår så bra " träningspass fyllt av massa glädje så köpte jag mat från favoritstället! :) 

TVÅ FRAMSTEG I EN FRUKOST

 
1. Nytt bröd. 2. mjölk i smoothien. 

Idag är jag på topp, nu ska jag ladda upp för ett satscorepulse pass innan jag börjar jobba vid tolv. Ha en bra lördag allihopa! :)

Framsteg den senaste tiden

1. Mina låtsasregler kring hur mycket frukt jag "får" äta per dag har jag nästan gjort mig av med

2. Jag ser sås allt mer som en del av en måltid istället för ett tillägg

3. Jag prioriterar att träning ska vara kul och aldrig skapa prestationsångest

4. Jag har börjat leva som jag lär när det kommer till budskapet jag vill förmedla tränings&matmässigt

5. Jag planerar nästan aldrig mina frukostar dagen innan längre

6. Jag kan skjuta upp ett träningstillfälle om något oväntat dyker upp, utan panikångest

7. Det krävs mycket mer idag för att ätstörningstankarna ska triggas igång, än för ett halvår sedan

8. Jag kan äta jordnötssmör två gånger om dagen utan att det är så märkvärdigt

 

LUNCH EN FREDAG I SKOLAN

 
Quornfärs, sallad, bönor, chilisås och couscous. Åt i skolan idag trots att jag hade kunnat äta hemma om jag ville, framsteg! Det är en bra dag helt enkelt.

CAUSE I AM HAPPY LIKE A BIRD

Min beslutsångest ledde till något helt annat än vad jag hade tänkt mig - en rolig löptur i solen följt av styrketräning med massor av nya roliga hitta-på övningar. 

Jag gillar inte riktigt att skriva om min träning längre, eftersom sånt triggade igång mig väldigt mycket förut. Därför är jag väldigt skeptisk till det. Samtidigt vet jag också att jag vill förmedla en hälsosam livsstil och ju friskare jag blir desto naturligare blir det för mig att kunna skriva om min träning ibland, eftersom jag då själv känner att nivån på den är hälsosam och tankarna kring den är positiva. Med andra ord: det sista jag vill är att bidra till träningshetsen. Vad tänker ni om detta?


<3

Variation mår kroppen bra av


Hejsan kära vänner :) 

Hur härligt är det inte att klockan snart är sex och solen skiner? Synd bara att det är så jäkla kallt..
Eftermiddagen har varit extremt hetsig då jag haft beslutsångest om vad jag ska träna. Hehehe, vet fortfarande inte om jag ska köra ett gammalt hederligt gym pass eller gå på powerstep? Har fått lite fobi för att vistas på gymmet på senaste tiden, tycker det är lite jobbigt när det är så mycket folk och så, speciellt när det kommer till styrketräning. Hmm, får se vad jag känner för.

Idag passade jag på att göra en jätte god middag som jag som vanligt åt själv eftersom alla andra i familjen jobbar. Fläskfilé i en jätte god sås, klyftpotatis och sallad. Mums! Mamma tycker att jag måste bredda mina smaklökar och pröva på nya smaker eftersom jag oftast bara äter kyckling, köttfärs och lax. I'm trying :)

Nu ska jag gå (hör och häpna inte cykla... den är på service!) till bussen.

TORSDAGSMORGON


Börjar man 12.40 även en dag som denna så får det bli frukost på sängen idag igen. Framför Svergies mästerkock :)

Våga ta dig tid att visa tacksamhet

Det är häftigt det där med vänner.
Vissa umgås man med i kortare perioder och andra håller man ihop med hela livet.
Vissa träffar man hela tiden och andra ser man bara en gång om året.
Vissa glider man ifrån och andra finns alltid där hur sällan man än träffas.

Jag har haft turen att lära känna fantastiska vänner från olika håll.
Många har jag glidit ifrån av naturliga skäl.
Vi har gått olika vägar, valt olika skolor och i vissa fall vuxit ifrån varandra.
Men det är ju en del av livet, eller hur?

Men jag kan inte sluta fascineras av de vänner som jag hållt ihop med utan den minsta tvivel, någonsin.
Vänner som jag i prinicip skulle kunna göra vad som helst för. Typ offra ett ben för om det så behövdes.
För det är riktigt häftigt hur man trots alla motgångar genom alla år alltid suttit ihop. Delat allt.

Det är vad jag kallar äkta vänskap,.

En bild på mig tagen på en epatraktor år 2011 utanför gävle hos mina barndomsvänner. Denna bild vinner nog priset för hur mycket lycka en bild kan signalera. Här, i det här ögonblicket var jag så himla glad.

DEM SÄGER ATT VÅRA DRÖMMAR ÄR FÖR STORA

 
Middag - check! Plugg - ..... 

Rudbecks skolmat rockar fett


90 % av alla skoldagar så har vi grym skolmat på min skola. Det finns alltid vegetariskt, salladbuffé, två huvudrätter, soppa och frukt. Idag valde jag couscous, fiskgryta med en klick aioli och grönsaker. Supergott :) Jag är så glad att jag kan äta maten i skolan igen. Det är en sån frihet!

BREAKFAST IN BED

 
Har man sovmorgon till 11.40 så har man ;) Så som vanligt fick frukosten avnjutas i sängen. Mamma köpte också jordgubbar igår så varför inte göra en lite större frukost? Jag är på toppen humör och trots att jag har massor att stå i idag så ska det nog gå galant!

CRAZY BANANAS

 
Den här dagen har varit precis som rubriken lyder, helt bananas. På ett bra sätt!

Som vanligt (hej pensionärsvarning!) tog jag idag en powernap på ett par timmar efter skolan, varav jag vid fyra tiden väcktes av att the phone house ringde och sa att jag kunde hämta ut min nya telefon. Lyckrus tjo! Det hjälpte alltså att jag ringde tiotusen gånger igår till försäkringsbologet. Så jag säger: tackAAAR!


Så nu har jag en ny, min lilla älskling, i guld dessutom. Och efter den underbara träningen (cykel+core) ikväll så åkte jag hem och kopierade allt till den nya telefonen från itunes. Allt gick toppen så nu är det återställt!

Nu ska jag ta igen det jag missat ur sociala medier (hehe) så imorgon får det bli en brutal pluggdag istället. Godnatt på er! :DDET BÖRJAR LÖSA SIG


Så nu sitter jag här och äter middag igen och som vanligt stressar jag sönder för att jag är den största tidsoptimisten man kan hitta. Idag har jag gått en lektion i skolan, sovit i fyra timmar på eftermiddagen och ÄNTLIGEN hämtat ut min nya för övrigt GULDIGA iphone :) Det tråkiga är dock att simkortet jag trodde skulle passa var till en 4s istället för 5s.. Men nu ska jag åka och träna så då kan jag bara hämta ut ett nytt! Hörs senare :D